Škoda slaví miliontý Superb

Škoda Superb třetí generace | foto: Škoda Auto

V závodě automobilky Škoda Auto v Kvasinách byl dnes vyroben miliontý vůz řady Škoda Superb. Již třetí generace tohoto modelu navazuje na tradici, která sahá až do roku 1934.

Vůbec první vůz automobilky Škoda s označením Superb byl vyroben v roce 1934. Jeho přesné označení znělo Škoda 640 Superb - název byl odvozen od latinského slova "superbus", které znamená hezký, vynikající nebo skvělý. Pod kapotou prvních Superbů se ukrýval 2,5 litrový šestiválcový motor o výkonu 55 koní. Vůz se také mohl chlubit nezávislým zavěšením kol na obou nápravách. Celkově bylo vyrobeno cca 2500 kusů.

S oživením slavného jména čekala mladoboleslavská automobilka až do roku 2001, kdy se jméno Superb opět objevilo v její nabídce. Nový Superb bodoval atraktivním designem, moderní výbavou a vysokým komfortem. Celkem se mezi lety 2001-2008 prodalo 136.100 vozů.

V roce 2008 se na ženevském autosalonu představila druhá generace Superbu, která byla opět prostornější, elegantnější a poprvé se dodávala i s pohonem všech kol. V roce 2009 nabídla automobilka i velmi praktickou variantu Combi. Celkově se vyrobilo 618.500 vozů druhé generace

Tři generace vozu Škoda Superb | foto: Škoda Auto

Současná generace Škody Superb se na silnicích pohybuje od roku 2015. Během jejího vývoje se konstruktéři zaměřili na atraktivní design, vnitřní prostor, komfort, bezpečnost, úspornost a masivní použití nových technologií, mezi které patřilo první použití systému SmartLink ve vozech Škoda. Mezi další zajímavé hodnoty patří průměrná spotřeba 3,9 l/100 km u ekologické varianty GreenLine, objem zavazadlového prostoru dosahujícího až 1950 litrů a maximální rychlost omezená na 250 km/h. Každý vůz je také vybaven speciálními schránkami ukrývající dva deštníky.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy