Mercedes a BMW loni potíže ustáli, Volkswagen sčítá ztráty

Ilustrační foto | foto: Mercedes-Benz

Prémiové německé vozy značek BMW a Mercedes-Benz se loni prodávaly lépe než vozy určené pro široký trh od Volkswagenu. Snáze se totiž vyrovnávaly s výpadky v dodavatelských řetězcích. ČTK informuje, že podle agentury Reuters to ukazují včera zveřejněná data o prodeji jednotlivých automobilek. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku se situace pro všechny výrobce zvlášť v Číně zlepšila.

Mercedes-Benz zaznamenal pokles celoroční produkce o jedno procento, což byl nejnižší propad na celém trhu. Dolů výrobu podle obchodní aktualizace od tohoto výrobce luxusních automobilů táhl čínský trh, který v prvním čtvrtletí postihla rozsáhlá omezení.

Výrobce BMW zaznamenal pokles prodeje o 4,8 procenta. Společnost to připisuje úzkým hrdlům v dodavatelském řetězci a také blokádám v Číně, které se ale ve druhé polovině roku zmírnily.

Nejhůře však ve srovnání s předchozím rokem dopadla značka Volkswagen. Problémy v dodavatelském řetězci srazily její prodej o 6,8 procenta.

Jak BMW, tak Mercedes-Benz zaznamenaly nárůst prodeje ve čtvrtém čtvrtletí, kdy se evropské dodavatelské řetězce narovnaly a Čína uvolnila svou přísnou politiku nulového covidu. A to přes varování některých společností, že nárůst počtu případů nákazy koronavirem mezi zaměstnanci v této zemi by stále ještě mohl brzdit produkci.

Volkswagen neoznámil samostatné údaje o prodeji ve čtvrtém čtvrtletí. Čísla o dodávkách má koncern zveřejnit ve čtvrtek.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy