Tesla zvyšuje produkci a pojmenovala příčiny, proč to není ještě lepší

Tesla Model 3 (YouTube/Andy Slye) | foto: youtube.com

Americký výrobce elektrovozů Tesla dodal ve čtvrtém čtvrtletí na trh 405.278 vozů, což je sice rekordní číslo, ale je to méně, než se čekalo. Firma údaj zveřejnila podle ČTK ve svém včerejším sdělení. Na vině byla slabší poptávka v čase rostoucích úrokových sazeb a přetrvávající problémy s logistikou.

Analytici v anketě společnosti Refinitiv odhadovali, že nejhodnotnější světová automobilka na trh dodá 431.117 vozů.

Ve stejném období loni Tesla dodala na trh 308.600 vozů. Za celý rok 2022 Tesla dodala 1,31 milion automobilů, což je meziroční nárůst o 40 procent.

Tesla v roce 2022 zahájila výrobu ve dvou nových továrnách – v Austinu v Texasu a v německém Braniborsku. Zvýšila výrobu ve Fremontu v Kalifornii a v Šanghaji. Firma ale historicky nezveřejňuje výrobní a dodací čísla podle regionů.

Období končící 31. prosincem 2022 bylo pro Teslu ve znamení výzev, včetně koronavirové pandemie v Číně, která společnost přiměla dočasně pozastavit a snížit výrobu v šanghajské továrně. Ve čtvrtém čtvrtletí firma také přišla s prudkým snížením cen a s dalšími propagačními akcemi ve Spojených státech, Číně a jinde, aby podpořila poptávku. A to přesto, že takové kroky by jí mohly snížit marže.

Šéf Tesly a její zakladatel Elon Musk v nedávném firemním e-mailu požádal zaměstnance, aby se dobrovolně rozhodli dodat zákazníkům co nejvíce vozů do konce roku 2022. Musk pracovníky e-mailu v narážce na prudce klesající akcie firmy také povzbudil, aby si nic nedělali z "burzovního šílenství".

Tesla plánuje oznámit úplné údaje za čtvrté čtvrtletí a minulý rok 25. ledna.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy