Lada Niva 6x6: Ruský speciál je nepřehlédnutelný

Unikátní Lada Niva 6x6 | foto: Avito.ru

Automobily s pohonem 6x6 zažívají v posledních letech zlaté časy. Koncepce, které původně sloužila armádě a záchranářům, se postupně stala módní záležitostí, kterou hrstka výjimečných dává na odiv své bohatství a značně extravagantní vkus. Stále se ale najdou modely, které nejsou zbytečně drahé a jistě se uplatní i při těžké práci. A jedním z nich je i tato zvláštní Lada Niva 6x6.

Seznam automobilek, v jejichž portfoliu bychom nalezli modely s pohonem 6x6, není příliš dlouhý. Z hlavy nás vlastně napadá jen Mercedes-Benz nebo české Bureko. Ve světě však existuje spousta úpravců, kteří vašemu pickup či offroadu jednu nápravu rádi připojí. Často se tak v konfiguraci 6x6 objevují i vozy jako Land Rover, Jeep nebo Ford Raptor, ze kterého v Hennessey vyrábí Velociraptora.

Nyní se však seznam vozidel se třemi nápravami může rozšířit o další a poměrně dost nečekaný model: Ladu Niva. Jedno z nejstarších SUV světa, jehož výroba se počítá na desetiletí, přitom zřejmě neupravil žádný profesionální výrobce, ale nadšený kutil. A teď se svého jedinečného stroje zbavuje.

Na ruském inzertním webu Avito se totiž nedávno objevila zářivě žlutá Lada Niva, kterou si s jiným vozem rozhodně nikdy nespletete. Její kabina se totiž dočkala prodloužení, vzadu přibyl korba a pod ní se objevil další podběh se třetí nápravou.

Rozluštit rusky psaný inzerát nám činilo menší potíže, přesto jsme pochopili, že pod kapotou je umístěn 2.4 litrový motor z dodávky Gazelle, který produkuje 150 koní. Ze stejné dodávky pak pochází i zadní nákladová korba. Z technického popisu jsme také pochopili, že vůz je vybaven posilovačem řízení a uzamykatelnými nápravami. Bohužel nám však zůstává záhadou, zda je zadní náprava hnaná, nebo ji vůz jen táhne. A bohužel bychom vsadili spíše na druhou možnost. 

Na voze se však neodehrály pouze úpravy technické, ale i stylistické. Na střeše je umístěna prostorná zahrádka se světelnou rampou, ze které pokračuje trubkový rám až na boky nákladového prostoru. Před maskou je upevněn pevnostní nárazník, na bocích jsou trubkové nášlapy a v podbězích se lesknou parádní kola obutá do terénních pneumatik.

Drobnými úpravami prošel i interiér, nejmarkantnější změnou jsou zřejmě sportovně laděná sedadla s výrazným bočním vedením a upravená část zadní kabiny. Auto zkrátka odvedl stoprocentní práci a nehodlal nic podcenit.

Unikátní Lada Niva 6x6 | foto: Avito.ru

Podle jeho slov je vůz v perfektním stavu, plně funkční a neustále v provozu. Nevíme sice kdy Niva, vyrobená v roce 2002, prošla touto výraznou úpravou, na jejím tachometru je však nájezd okolo 100 000 kilometrů.

A kolik si za ni vlastně majitel žádá? 500 000 rublů - tedy cca 167 000 Kč. To je hodně na Nivu i jakoukoliv Ladu z podobných let a s podobným nájezdem. Ve světě automobilů se třemi nápravami je to však směšně málo.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy