Zběsilá stodola na steroidech? Oblíbený Jeep Trackhawk dostal neuvěřitelné stádo koní

Jeep Grand Cherokee Trackhawk HPE1000 | foto: youtube.com

Když se minulý rok oficiálně představil Jeep Grand Cherokee Trackhawk, všichni jsme jen tiše žasli nad jeho ohromujícím výkonem 707 koní. A zatím co něco podobného je v evropských podmínkách považováno za naprostou zbytečnost, v Americe to pořád nebylo dost. O tom se nás ostatně rozhodli přesvědčit technici z Hennessey.

Už tak dostatečně potentní motor, který původem pochází z Dodge Challenger Hellcat, totiž dostal sadu vylepšení označovaných HPE1000, díky čemuž se výkon motoru vyhoupl na těžko uvěřitelných 1 012 koní a 1 313 Nm točivého momentu. Akcelerace z 0 na 96 km/h tak probíhá za 2.8 sekundy a 1/4 míle padne za 10.5 sekundy.

Jeep Grand Cherokee Trackhawk HPE1000 | zdroj: youtube.com

Koně pod kapotou jsou jedna věc, ovšem další věcí je skutečný výkon, který putuje na kola. Ten byl podle měření na válcové zkušebně změřen na 823.4 koně a 972.8 Nm točivého momentu, což znamená, že se cestou na kola ztrácí 15 až 20% výkonu.

Aby bylo možné vydolovat z motoru takovýto výkon, bylo potřeba hned několika výrazných úprav. Z těch nejzajímavějších však musíme vypíchnout 4.5 litrový kompresor, který tlačí do motoru vzduch pod tlakem 14 psi. Dále došlo na výměnu svodů, palivo dodává výkonnější čerpadlo, přívod vzduchu do motoru byl také upraven a změnilo se celkově naladění motoru.

Exteriér vozu si přitom odpustil jakékoliv módní výstřelky. Jedinými drobnostmi, podle kterého byste tohohle drobka mohli poznat, je pár odznáčků HPE1000 a plaketa se sériovým číslem, kterou podepsal sám John Hennessey a zaměstnanec jeho společnosti, který na voze pracoval.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy