Superb, co se vysměje i Audi RS4! Jeho výkon neuhodnete

Nejsilnější Superb v Česku má motor 2.0 TSI. | foto: Roman Havlín

Už několikrát se v médiích objevily spekulace nad uvedením Superbu RS, který by byl mnohem silnější a rychlejší než aktuální vrchol s dvoulitrovým TSI. Jenomže Škodovka se ne a ne k výrobě vozu rozhoupat, na řadu tak přichází zákonitě druhovýroba. Jeden takový „šílený“ Superb vznikl i u nás a výkonem překonává i legendární osmiválec Audi.

Podíváme-li se do současné nabídky Škody Superb, najdeme na vrcholu verzi s dvoulitrovým TSI, pohonem všech kol a dvouspojkovým automatem DSG. Ten má 206 kW (280 k) a 350 Nm, což pro dálniční křižník bohatě dostačuje. Někdo ale rád i vyšší výkonovou rezervu, čistě jen pro jistotu a vlastní potěšení. Pro takového člověka jsou určeny díly specializovaných úpravců, jejichž rukama prošlo i sněhobílé kombi ve výbavě Laurin & Klement. Jeho majitel si nejprve nechal nainstalovat powerbox, jenž zvedl točivý moment o 30 Nm a výkon o 2 koně. To po chvíli přestalo stačit a vůz putoval k jinému úpravci, s jehož prací ale majitel také nebyl spokojen.

Čtěte také: Škoda Superb RS má k sériové výrobě blízko. A kdy přijde ostrý Kodiaq?

Na řadu tak přišla česká společnost HotHatchShop z Újezdu nad Lesy, která si s kombíkem skutečně vyhrála. Podle vlastního webu tak přišly na řadu prvky od specializovaného úpravce APR. Nejprve byly nainstalovány prvky, ukrývající se za označením Stage 1. Ty zvedly výkon na zhruba 277 kW (377 k). Mezi novými díly byly například karbonové sání, první díl výfuku, chladnější zapalovací svíčky, nový mezichladič Wagner Tuning nebo přemapovaná řídící jednotka. Ta byla posléze upravena na Stage 2. Výsledek úprav? Výkon 310 kW (421 k) při 6200 ot./min a točivým moment 574,5 Nm při 3600 ot./min! To je rozhodně nejsilnější Superb široko daleko.

Úpravce bez dalších podrobností říká, že je toto konkrétní auto akcelerací nyní mnohem potentnější, ale především, parametry se úplně dotáhlo na osmiválec 4.2 FSI, používaný například u Audi RS4 B7. U něj je poměr výkon/váha 166 kW (226 k) na jednu tunu hmotnosti, u tohoto Superbu je to 200 kW (272 k) na tunu. Další výhodu představuje průběh křivky točivého momentu, kdy už při 2000 ot./min je k dispozici 280 Nm.

Vysoké hodnoty jsou pak k dispozici také v širokém spektru otáček za maximem upraveného motoru. Díky úpravám dvouspojkového automatu DSG pak netrpí ani převodová skříň, k dispozici jsou i standardní jízdní režimy Eco, Normal a Sport. Podle stránek úpravce nyní majitel tohoto vozu plánuje instalaci druhé části výfuku a nového vstupu do turba, výkon tak rozhodně nemusí být konečný!

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy