Nejrychlejší produkční kombi na světě? Alpina B5 kosí sporťáky za zvuku dechovky

Alpina B5 Bi-Turbo Touring | foto: Alpina

Pokud toužíte po skutečně ostrém BMW, pak máte na výběr z celé řady výkonných modelů s označením M. Pokud byste ale rádi zkombinovali vysoký výkon s komfortem a praktičností, pak je možná lepší se poohlédnout po některém z upravených modelů Alpina. Často totiž dokáží nabídnout prakticky stejný výkon, ovšem s podstatně lepší každodenní použitelností.

A jedním z nejlepších příkladů za všechny je Alpina B5 Bi-Turbo Touring, která se honosí titulem nejrychlejšího produkčního kombi na světě. Základem vozu je BMW řady 5 kombi, pod kapotou je však dvakrát přeplňovaný 4.4 litrový motor V8, který je naladěn na 608 koňských sil.

Motor je spojený s osmistupňovým automatem, který posílá výkon na všechna kola. Stejně jako M5 je však i Alpina schopna preferovat zadní nápravu, na kterou dokáže přesměrovat až 90 procent točivého momentu. Rozhodně se tak nemusíte bát, že by tohle auto snad bylo nudné.

Ostatně o jeho výjimečnosti hovoří i pohled na tabulku technických parametrů. Akceleraci z 0 na 100 km/h totiž tohle pohodlné a prostorné kombi zvládá v čase 3.5 sekundy. Ručička tachometru navíc nepřestává stoupat až k hodnotě 322 km/h, jak ukazuje propagační video automobilky.

Jeho ústředním motivem je souboj dvojice pravověrných sportovních vozů Porsche 911 GT2 RS a Mercedes-AMG GTR. A zatímco oba vozy se dramaticky předhánějí za výrazného zvuku jejich laděných výfuků, Alpina B5 se kolem nich v poklidu prožene za zvuku tradiční bavorské dechovky. Řidiči už chybí snad jen typické kožené kalhoty, klobouk a krýgl z Oktoberfestu v držáku nápojů.

Pravdou však je, že jedním z největších benefitů Alpiny B5 je absence elektronického omezovače rychlosti, který ostatní modely kombi zastaví na rychlosti okolo 250 km/h. Právě tahle drobnost pak Alpině dovoluje přisvojit si titul nejrychlejšího produkčního kombi na světě.

zdroj: youtube.com

Obecně vzato je však potřeba nad novým modelem Alpiny smeknout klobouk. Vozy tohoto úpravce totiž nebývají jen pekelně rychlé, ale také komfortní, sofistikované a praktické pro každodenní využití.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy