Atmosferický motor s výkonem 1000 koní? Otázka peněz a zájmu, tvrdí Apollo

Apollo Intensa Emozione | foto: Apollo Automobil

Automobily s výkonem přesahujícím hranici 1 000 koní jsou velice specifickou součástí trhu, která se navzdory relativně úzké cílové skupině neustále rozrůstá. Jedním z dalších zástupců by se brzy mohla stát i automobilka Apollo, která však proti konkurenci zaujímá zcela odlišný postoj. Rovných 1000 koní chce totiž vydolovat z 6.3 litrového atmosferického motoru V12, který má točit až 11 000 otáček!

Apollo Intensa Emozione je fascinující kus techniky, který již v současnosti nabízí 780 koní vydolovaných z atmosferického 6.3 litrového motoru V12. Podle zástupců automobilky je však možné s dalším vývojem motoru dosáhnout výkonu podstatně vyššího. A bez přeplňování.

„Prováděli jsme několik studií proveditelnosti a v podstatě bychom mohli s dalším vývojem motoru dosáhnout výkonu až 1 000 koní, tedy pokud by o to zákazníci stáli a byli ochotni si připlatit," poznamenal Ryan Berris, generální ředitel automobilky Apollo Automobili, ve videu zveřejněném na YouTube kanálu Carfection. „Motor by se vytáčel přes 11 000 ot./min. a kompresní poměr by byl 16.5:1."

Proč ale automobilka nenabídla extrémní výkon hned od začátku produkce? „780 až 800 koní je víc než dost, zvláště vezmeme li v potaz velice nízkou váhu vozu," uvedl v rozhovoru Berris. Apollo se zkrátka snaží stavět vozy podle starého receptu, kde se sází spíše na emoce, ovladatelnost, zvuk a charakter, než na suchá čísla.

Kromě toho prozradil Berris několik informací o designu vozu, designu křídla nebo o výfukovém systému, který může být konfigurován podle použití na okruhu nebo v klasickém provozu. K tomu ostatně může být přizpůsoben celý vůz. Jen pro zajímavost se však sluší zmínit, že jen koncovka výfuku, která je z kusu titanu, stojí víc, než nové BMW M4.

Za pozornost navíc stojí i interiér vozu, který byl podobně jako exteriér inspirován organickými tvary. Pozice řidiče je navíc vyráběna přímo podle klienta, který je nejprve naskenován. Sedačka je totiž součástí monokoku a nedá se dále nastavovat. Majitelé vozu se tak nejspíš budou muset vyhýbat váhovým výkyvům.

zdroj: youtube.com

Celkově vzato je Apollo Intensa Emozione výjimečným vozem, čemuž bohužel odpovídá i jeho cenovka pohybující se kolem dvou milionů liber, tedy cca 57.7 milionu korun.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy