Auta schopná řídit podle počasí? Bosch představil další přelomové inovace

Bosch pracuje na systémech, díky kterým budou autonomní vozy schopné přizpůsobit styl jízdy stavu silnice | foto: Bosch

Společnost Bosch plánuje pro nadcházející roky řadu novinek, které by měly přinést velké změny. Kromě prací na omezení emisí y vývoji automatického nouzového brzdění, které by mělo ochránit například cyklisty, totiž Bosch pracuje i na nových chytrých systémech automatického řízení, které budou schopny uzpůsobit styl jízdy podle počasí. Informace navíc nebudou čerpány jen z předpovědí, ale také od ostatních řidičů.

Vývoj systémů automatického řízení se stal v posledních letech tématem, na kterém pracují snad všechny technologické společnosti světa. Mezi nimi nechybí ani technologický gigant Bosch, který nedávno oznámil práce na systému předpovědí stavu silnic, který má posunout systém autonomního řízení opět o kousek dál.

Bosch se při práci na tomto systému spojil s finskou meteorologickou společností Foreca, která je považována za jednoho z předních světových dodavatelů informací o počasí. S pomocí jejích odborníků chce pak Bosch poskytovat předpovědi vztahující se přímo ke stavu silnic.

„Spojením zkušeností společností Bosch a Foreca můžeme dosáhnout nové éry předpovídání stavu silnic. Na rozdíl od tradičních předpovědí počasí v médiích bude služba Bosch brát v úvahu více pravděpodobných scénářů," uvedl Petri Marjava ze společnosti Foreca.

Služba předpovědi počasí na silnicích společnosti Bosch by mohla být spuštěna již v roce 2020. V prvních letech bude informace pro předpovědi sbírat pouze z dat o počasí, ovšem později, s rozvojem autonomního řízení a systémů komunikace mezi vozidly, se počítá i s využitím dat od ostatních automobilů.

Již v současnosti je vyžadováno, aby autonomní vozidla na 4. úrovni byla schopna rozeznat typ silnice, maximální rychlost a přírodní podmínky. Bosch ovšem předpokládá, že by se časem mohl přidat i požadavek an schopnost předvídat stav silnic. Pokud by tedy například pršelo, vůz by automaticky snížil rychlost aby předešel aquaplaningu. 

Bosch pracuje na řadě systémů schopných předcházet nehodám | zdroj: youtube.com

Nahrazení dat od meteorologických společností přímo daty z jiných automobilů se dá očekávat až v době, kdy se stanou autonomní auta běžnější. Poté by mohla být data sbírána pomocí různých senzorů na palubě automobilu, následně budou odeslána na servery jednotlivých automobilek a ty poté odešlo relevantní data přímo do společnosti Bosch.

Výsledkem by tedy mohly být opět o něco bezpečnější silnice.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy