Zvládne nový Duster totéž co tank? S tímhle příslušenstvím bude nezastavitelný

Nová Dacia Duster na speciálních pásech, díky kterým zdolá téměř jakýkoliv terén | foto: youtube.com

Dacia Duster si v uplynulých letech získala popularitu snad po celém světě, ovšem nikde není tak glorifikována, jako v domovském Rumunsku. Po letech strádání se Dacia vrátila na vrchol popularity a Duster se stal nejen členem mnoha domácností, ale také parťákem v ozbrojených složkách. A to nejen rumunských.

Díky modelu Duster se z Dacie znovu stal národní poklad, a tak stejně jako italští Carabinieri jezdí v Lamborghini a němečtí policisté v Porsche, rumunští četníci dostali Dustery. Nejedná se však o obyčejné crossovery, jakých jezdí všude plno. Tahle specialitka totiž dostala pásy, díky kterým bude nezastavitelná.

Duster s novým příslušenstvím se ukázal na letošním veletrhu BSDA, který je zaměřen primárně na techniku určenou pro bezpečnostní složky. Tahle novinka by však mohla nalézt mnoho dalších využití. Včetně reprezentování technických možností Dusteru a domácího průmyslu.

Tradiční automobily na pásech už jsme viděli několikrát, plno jich je na YouTube a před lety jsme dokonce mohli vidět Kena Block, jak si se Subaru na pásech užíval spoustu srandy při jízdě bokem. Tento systém se však chlubí domácím (rumunským) původem a jeho autoři slibují bohaté využití.

Za cena 10 700 euro (cca 275 000 Kč) totiž získáte sadu čtyř speciálně vyvinutých pásů, díky kterým můžete už za necelou hodinu udělat z Dusteru doslova nezastavitelný stroj. Ten navíc nemusí sloužit jen u bezpečnostních složek, ale současně může najít uplatnění v zemědělství,u záchranných složek nebo v rukou provozovatelů hotelů - například po dobu zimní sezóny.

Přezutí Dusteru na pásy sebou samozřejmě přináší několik omezení, jako je například omezená maximální rychlost. Navíc se dá očekávat, že životnost gumových pásů bude v porovnání s běžnými pneumatikami podstatně kratší. A jednou z hlavních překážek pro mnohé současné majitele Dusterů by mohla být i nutnost mít model s pohonem všech kol, jinak budou pásy na obou nápravách zbytečné.

Dacia Duster na speciálních pásech | zdroj: youtube.com

Zda půjdou pásy nasadit na obě generace Dusteru bohužel nevíme, ovšem po mechanické stránce jsou oba modely téměř stejné. Tvary karoserie, ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, jsou však odlišné. Nový Duster například ztrácí na první generaci v nájezdových úhlech, ovšem pochlubit se může řadou moderního vybavení, jako je například asistent pro sjíždění kopců.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy