Dřevěné brzdové destičky? Výsledky ruského experimentu vás nejspíš překvapí

Dřevěné brzdové destičky byly po určitou dobu až překvapivě účinné | foto: youtube.com

Ze dřeva se dříve vyráběly konstrukce automobilů, jejich karoserie a dokonce i kola. Ani v minulosti však nikoho nenapadlo vyrábět ze dřeva brzdy, nebo jejich komponenty. Ruský mechanik a YouTuber se však rozhodl toto tabu překonat a výsledky jeho experimentu jsou skutečně působivé. Posuďte sami.

Dříve zastávalo dřevo v automobilovém průmyslu nezastupitelnou úlohu, nicméně v dnešní době jsme zvyklí se s ním setkávat pouze jako s prémiovou dekorací. Ruský mechanik z YouTube kanálu Garage 54 se však rozhodl vyzkoušet, jak by mohlo dřevo fungovat v roli brzdových destiček.

Pro svůj experiment si mechanik připravil jeden pár brzdových destiček, který upnul do třmenu na pravém předním kole. Neptejte se nás na druh dřeva nebo jeho úpravu, neboť nic z toho se ve videu nezmiňuje. Originální je však způsob vyřezávání, ke kterému byla použita úhlová bruska, neboť správná pilka nebyla k nalezení.

S dřevěnými brzdami naštěstí ruský kutil nevyrazil nikam daleko a jejich účinek otestoval na příjezdové cestě před svou garáží. A výsledek? Údajně až překvapivě slušný. Nic se nerozpadlo, nic nehořelo a auto pokaždé zastavilo.

S přibývajícími testy však brzdy začaly ztrácet na účinnosti, což bylo způsobeno postupným broušením a leštěním dřevěných destiček o brzdový kotouč. Po rozebrání brzd se ukázalo, že destičky jsou dokonale hladké a lesklé, což vysvětlovalo ztrátu účinku.

Zvědavý Rus se však s tímto výsledkem nehodlal smířit a rozhodl se vyzkoušet ještě zátěžový test. Destičky upnul do třmenů, zařadil rychlost, šlápl na plyn a pak sešlápl i brzdu. Po chvíli protáčení bylo vidět, jak se brzdové destičky rozpadají na dřevěná vlákna a garáž pomalu plnil dým.

Dřevěné brzdové destičky se ukázaly být překvapivě funkčními | zdroj: youtube.com

K překvapení všech ale dřevěné destičky nezačaly hořet, ačkoliv brzdový kotouč byl přehřátý a na vyhození. Protáčející se kotouč navíc vytvořil na dřevěných destičkách poměrně zajímavý povrch. Nicméně abychom nezamluvili výsledek pokusu. Brzdové destičky ze dřeva mohou fungovat, ale pouze po velmi omezenou dobu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy