Autonomní řízení má první oběť. Vůz společnosti Uber srazil chodce v Arizoně

Autonomní Volvo XC90 společnosti Uber srazilo ve městě Tempe chodkyni, ta svým zraněním podlehla | foto: youtube.com

Systémy autonomního řízení se měly stát spásou pro bezpečnost řidičů i chodců, nicméně tragická nehoda ve státě Arizona ukázala, že jejich praktické nasazení je ještě stále roky vzdálené. Během jedné z večerních testovacích jízd totiž autonomní vozidla společnosti Uber srazilo ženu, která následkům svých zranění bohužel podlehla.

Tragická nehoda, která se zřejmě zapíše do historie jako první smrt chodce způsobená autonomním vozidlem, se odehrála v neděli večer ve státě Tempe, stát Arizona. Během nehody srazilo Volvo XC90, vybavené systémy pro autonomní jízdu vyvíjené společností Uber, chodkyni, která se pohybovala po silnici - mimo chodník nebo přechod.

Automobilka okamžitě po nehodě zastavila testování autonomních vozidel ve městech Tempe, Pittsburgh, San Francisco a Toronto. Sarah Abboud, tisková mluvčí společnosti Uber, pak dodala: „Plně soucítíme s rodinou oběti. Ve vyšetřování nehody plně spolupracujeme se všemi úřady".

Fatální nehoda vyvolala řadu otázek o regulaci automobilů se systémy autonomního řízení. V současné době probíhá především testování vozů s řidičem na palubě, který má být připraven předejít podobným krizovým situacím, nicméně některé státy již zvažují testování vozů kompletně bez řidiče. Podobnými vozy se nedávno pochlubilo Waymo.

Není to přitom poprvé, co autonomní vůz společnosti Uber ve městě Tempe havaroval. Zhruba před rokem skončilo Volvo XC90 v autonomním módu na boku poté, co do něj jiný řidič naboural. Tehdejší vyšetřování ale ukázalo, že se nejednalo o vinu autonomního řidiče.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy