Ford přiznal barvu, problémy s motorem má až 27 000 Focusů RS

Ford Focus RS | foto: Ford

Není žádným tajemstvím, že ostré hatchbacky Ford Focus RS mají problémy s těsněním hlavy válců, což výrazným způsobem zkracuje životnost celého motoru. Automobilka se však k problémů postavila čelem a snaží se celý problém vyřešit. Rozhodně to však nebude snadné ani levné

Ford oficiálně přiznal problémy s těsněním hlavy válců a majitelům Fordů Focus RS vyrobených mezi lety 2016 a 2017 nabídl bezplatnou opravu, která má zahrnovat buď výměnu těsnění, nebo v krajním případě i výměnu hlavy válců. Až o něco později však vyplulo na povrch, kolika automobilů se může tato závada týkat.

Na toto téma už se mezi veřejností spekulovalo delší dobu a vystrašení majitelů Focusů RS se snažili alespoň odhadnout, jakého procenta se může závada, projevující se úbytkem chladiva a párou u výfuku, týkat. Optimisté a zastánci Fordu často uváděli něco okolo 3 %, ovšem pravda je jiná.

Redaktoři webu Jalopnik se totiž zeptali přímo zástupců Fordu, u kolika vozidel se tato závada může vyskytnout. Od automobilky pak přišel e-mail s odpovědí, že problémy se mohou týkat až 27 000 vozů Ford Focus RS vyrobených v letech 2016 / 2017 a prodaných po celém světě.

Navzdory poměrně nízkému počtu vozidel, u kterých už se závada projevila, však Ford nechce nic podcenit a možnost výměny těsnění i hlavy válců (pouze v případě už vzniklého poškození) nabídl prakticky 100% automobilů vyrobených právě v letech 2016 a 2017.

Ford však tahle náprava reputace rozhodně nevyjde levně. Cena samotného těsnění sice může být marginální, ovšem k tomu je potřeba připočítat 10 hodin práce, nejspíše i náhradní vozidlo a v těch nejextrémnějších případech i novou hlavu válců. Na druhou stranu je však přístup Fordu potřeba ocenit. Chyba se zkrátka může stát každému, ale ne každý je schopen se k ní postavit čelem.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy