Německá automobilka už vytváří ze svých zaměstnanců kyborgy. K čemu je to dobré?

Audi Exoskeleton | foto: Audi

Automobilka Audi bere zdraví a pohodu svých zaměstnanců skutečně vážně. Navzdory stále rozsáhlejší automatizaci výrobních linek není zaměstnání v automobilce žádný med. Technici jsou vystaveni poměrně častému namáhání, což se dříve nebo později projevuje bolestmi či nemocemi. Audi však nyní testuje zvláštní Exoskeleton, který by měl zaměstnancům ulevit.

V současné době využívá testovací exoskeletony pouze pár pracovníků v továrnách Ingolstadt a Neckarsulm, ovšem pokud se experiment zdaří, velice brzy by se "bionického oblečku" mohlo dočkat mnohem více zaměstnanců.

Celé zařízení váží pouze cca 3 kilogramy a obléká se přes oblečení na celé tělo. Zařízení se poté upevňuje k bokům a přiléhá na záda i stehna. Podle dosavadních vyjádření Audi se zdá, že zaměstnanci, kteří jsou exoskeletony vybaveni, jsou vystaveni o cca 20 až 30 % menšímu namáhání. Díky speciálnímu obleku se totiž hmotnost břemene rovnoměrně rozkládá do celého těla.

Obleky testují zaměstnanci hned v několika odlišných sektorech a nosí je v odlišných intervalech, od dvou do sedmi hodin denně. Například pracovníci pracující při kompletaci menších zařízení využívají exoskelety při vyjímání dílů z krabic. Pracovníci u montážní linky pak využívají obleky při manipulaci s těžkými břemeny.

Audi však není jediná automobilka, která na podobných technologiích pracuje. S podobnou technologií už pracuje i BMW, Ford nebo Hyundai. Exoskeleton Hyundai navíc pohání několik elektromotorů, díky čemuž s ním mohou chodit i lidé, kteří utrpěli vážná zranění a s chůzí se téměř rozloučili.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy