Může Tesla za celosvětový nedostatek baterií? Divoká teorie viní problémový Model 3

Tesla Model 3 | foto: Tesla Motors

Tesla ještě donedávna řešila výrobní zádrhely, které ji ve třetím čtvrtletí tohoto roku způsobily rekordní ztrátu 619 milionů dolarů. Podle Elona Muska už by měla být většina problémů zažehnána, ovšem nyní se ukazuje, že to nejspíš ještě bude mít své následky.

O příčinách obrovského zpoždění Tesly Model 3 se vedla celá řada diskuzí, ovšem podle posledních informací je stále pravděpodobnější, že na vině byl nedostatek akumulátorů. Podle korejského zpravodajského webu ETNews totiž Panasonic dodal Tesle neuvěřitelné množství akumulátorů, dokonce až z Japonska, jen aby byla schopna dostát svým ambiciozním plánům.

Běžně se dodávky baterií realizují z továrny Gigafactory 1 v Nevadě, kterou provozuje Tesla a Panasonic společně. Panasonic, patřící k největším světovým dodavatelům baterií, zde vyrábí články, které následně Tesla doplňuje svými technologiemi a umisťuje do akumulátorů, které následně napájí elektromobily, domácí nabíječky PowerWall a záložní zdroje energie Powerpack.

Začátkem října Tesla oznámila, že během výrobního procesu musí překonat některé problémy a nedostatky v zásobování. Koncem měsíce pak Panasonic oznámil, že zvýšil výrobu článků v továrně Gigafactory. Ani to však pravděpodobně nestačilo, neboť jak informoval web ETNews, Panasonic vypravil z Japonska několik objemných zásilek určených pro Teslu. 

Tento krok se však podepsal na ostatních zákaznících Panasonicu, kteří se museli obrátit na konkurenční výrobce, jako je LG, Murata nebo Samsung - ti však nebyli schopni naplnit požadavky - nevíme zda technologické či kvantitativní.

Je potřeba však dodat, že s touto zprávou přišel pouze web ETNews, který citoval neznámý zdroj z japonského bateriového průmyslu. Řada dalších webů zabývajících se elektromobilitou, jako například Electrek, je k těmto zprávám poněkud skeptická. Tesla i Panasonic jsou dostatečně velké a zkušené společnosti, které si jistě dokáží spočítat, kolik akumulátorů budou potřebovat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy