Arizonou už se prohání auta bez řidičů. Google tak učinil zásadní krok v autonomních technologiích

Autonomní vozidlo společnosti Waymo | foto: wheelsage.org

Mnohé automobilky o systémech autonomního řízení jen mluví, zatímco pár vybraných společností už je testuje v ostrém provozu. Dosud však měli všechny tyto společnosti jedno společné: člověka na sedadle řidiče, který mohl kdykoliv převzít kontrolu. To se však díky společnosti Waymo, která je de facto Google převlečený za vývoj autonomních aut, mění. V některých rezidenčních čtvrtích Arizony už se totiž od poloviny listopady prohání automobily bez řidičů.

Včera jsme vás informovali o pokroku společnosti Uber, které se podařilo vylepšit senzory svých autonomních vozidel a zlepšit tak jejich dovednosti i rychlost v praktickém provozu. Ve srovnání s úspěchy společnosti Waymo se však jedná spíš jen o dětské krůčky.

Ta od poloviny minulého měsíce testuje v určitých oblastech Arizony autonomní vozy Chrysler Pacificas bez řidiče. Během svého proslovu na konferenci Keynote v Lisabonu o tom promluvil výkonný ředitel společnosti, John Krafcik. Během svého proslovu také ukázal video, které ukazuje celý koncept v praxi. Následně ho pak okomentoval slovy "To, na co se teď díváte, je startem nové éry pro Waymo  a důležitým milníkem v historii této technologie."

Bylo to tak vůbec poprvé, kdy společnost vůbec připustila testování autonomního vozu bez řidiče za volantem. Jak uvádí web Automotive News, společnost už prezentovala tuto technologii vybraným lidem zhruba v polovině října a podle všeho zde nebyl nejmenší problém. Interiér vozu je vybaven přehledným panelem tlačítek pro zahájení jízdy, přerušení jízdy nebo pro nouzové zavolání pomoci.

Autonomní vozy Waymo během prvních testovacích jízd (2:47) | zdroj: youtube.com

Waymo plánuje masivní testování tohoto systému v rámci několika měsíců. Testovací zónou by se mělo stát 600 čtverečních mil v rezidenční čtvrti Chandler ve státě Arizona. Uvedení podobných vozů do běžného provozu je pak stále otázkou vzdálené budoucnosti.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy