Nové motory Skyactiv-X mají být čistší než elektromobily

Motor Skyactiv | foto: wheelsage.org

Mazda celkem sebevědomě ohlašuje, že její nová generace benzínových motorů Skyactiv-X bude čistší, než elektromobily. Dopomoci ji k tomu má technologie, kterou v současnosti používají vznětové motory.

Nová generace japonského výrobce automobilů Skyactiv-X by měla svého předchůdce v podobně motorů Skyactiv-G nahradit již v roce 2019. Hlavní předností tohoto motoru má být o 30% vyšší efektivita benzínových motorů, která by se vyrovnala či dokonce překonala efektivitu naftových motorů Skyactiv-D. Za to mohou motory Skyactiv-X vděčit technologii vznětového zapalování, která se doteď používala pouze v naftových motorech.

Motory Skyactiv-X by tak podle Mazdy mohly během své životnosti dosáhnout ještě nižších emisí CO2, než elektromobily. Je však potřeba zdůraznit, že se bavíme o emisích během celé životnosti motoru podle vzoru "well-to-wheel", kdy se berou v potaz emise jak během výroby a provozu vozidla, tak během výroby jeho paliva.

Technologie vznětového zapalování ještě nebyla v žádném masově vyráběném motoru použita. Systém zvaný "Spark Controlled Compression Ignition" namíchá ve válci vzduch a palivo tak, jako klasický zážehový motor. Místo jiskry k zažehnutí se však směs vznítí vlivem tlaku a vysoké teploty.

Svíčka však v motoru zůstane a bude mu pomáhat v případě startování studeného motoru, nebo při plném plynu. I tak se ovšem sníží množství spotřebovaného benzínu v průběhu spektra otáček až na polovinu, jak informoval web Autocar.

Kromě nové technologie Skyactiv-X však má Mazda v rukávu ještě další esa a překvapení. Jedním z nich by měla být i částečná elektrifikace nabídky vozidel od roku 2019, ovšem tyto vozy by se měly dostat pouze na trhy s velkým podílem obnovitelné energie. Kromě toho však Mazda hodlá dál pracovat na technologii benzínového motoru a dále ho vylepšovat. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy