Přehřívá se vám motor? Důležité je reagovat co nejrychleji

Při přehřívání motoru je důležité reagovat co nejrychleji | foto: youtube.com

S přehříváním motoru se můžeme setkat kdykoliv, v letním období jsou však tyto případy stále častější. Možných příčin přehřívání jsou desítky, ovšem pokud vás tato nepříjemnost zastihne na cestě, není čas hledat příčiny. Důležité je hlavně vědět, jak správně reagovat a zabránit poškození motoru.

Aby motor mohl správně fungovat, potřebuje k tomu určitou teplotu. S jejím dosažením problém nebývá, ovšem bez adekvátního chlazení může dojít vlivem přehřívání k poškození, které může mít i nevratný charakter. Kdykoliv se vám tedy vůz začne přehřívat, nic neodkládejte a jednejte co nejrychleji.

Většina běžných osobních automobilů je vybavena ručičkou ukazatele teploty chladící kapaliny. Ačkoliv se jedná pouze o orientační ukazatel, pokud zaznamenáte stoupání ručičky až k červenému poli, máte problém s přehříváním. Pokud však váš vůz teploměr postrádá, musíte spoléhat na výstražné znamení červeného teploměru, které by se vám mělo v případě nouze rozsvítit na palubní desce.

Pokud jste si stoupající teploty všimli zavčas, stále máte možnost motoru ulevit. Co nejrychleji uberte plyn, vypněte klimatizaci která motor zbytečně zatěžuje a pusťte topení na maximum. Topení totiž odebírá z motoru teplo, což mu značně pomůže.

Pokud se vám však stoupání teploty zastavit nepovedlo a teploměr nyní olizuje červené pole, případně již z motoru stoupá pára, nezbývá než co nejrychleji zastavit. Po zastavení otevřete kapotu a nechte motor pomalu vychladnout, než se do čehokoliv pustíte.

Pokud jste v technice trochu znalí, můžete se podívat po možné příčině, i pokud jí však najdete, zřejmě sebou nebudete mít vybavení k její odstranění. Po vychladnutí motoru tedy alespoň vezměte silný hadr či ručník, se kterým budete moci bezpečně otevřít nádobu na chladící kapalinu.

Před jejím otevřením skutečně počkejte, než motor vychladne. I během otvírání pak rozhodně použijte hadr a nad nádobku se nenaklánějte, mohlo by dojít k úniku páry, která by vás mohla opařit. V nádobce zkontrolujte množství vody a pokud bude chybět, dolijte jí. Nejlepší je voda destilovaná, pokud však nebude po ruce, můžete použít i obyčejnou. Při první příležitosti ji pak nechtě vyměnit.

Pokud si na práci pod kapotou vůbec netroufáte, raději se o nic nepokoušejte a kontaktujte asistenční službu, která vám s vozem pomůže. Pokud jste schopni s vozem odjet, rozhodně vyhledejte nejbližší servis, kde vám pomohou a závadu způsobující přehřívání opraví.

Přehřívání vozu může být způsobeno mnoha faktory, pokud však vozu věnujete čas a řádnou údržbu, dá se většině z nich předejít. Pokud však přehřívání vozu budete bagatelizovat a řešení odkládat, může dojít ke zničení celého motoru.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy