Hliníková kola nejsou jen na ozdobu. Znáte jejich přednosti?

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Známé přísloví "Kola dělají auto" už slyšel snad každý motorista. Věděli jste ale, že hliníková kola nemusí mít vliv jen na vzhled vašeho vozu?

Většina lidí se montáží hliníkových kol pokouší docílit originálního a sportovního vzhledu svého automobilu. Mnoho z nich si však stále neuvědomuje, že hliníková kola mohou zásadním způsobem ovlivnit i jízdní vlastnosti. Zajímá vás jak?

Hned prvním argumentem, proč upřednostnit hliníková kola před plechovými, je jejich váha. Hliníková kola, stejného rozměru jako plechová, jsou obvykle mnohem lehčí. To má pozitivní vliv na rychlost jejich roztáčení, schopnost brzdění, přilnavost k povrchu vozovky i rychlost opotřebení jednotlivých prvků podvozku.

Nižší hmotnost kol se také podepíše na celkové váze automobilu. Díky tomu se budete moci těšit na nepatrně lepší akceleraci nebo nižší spotřebu

Mezi další výhody patří lepší schopnost chlazení. Díky velkým mezerám mezi jednotlivými paprsky kol totiž dochází k rychlejšímu ochlazování brzd, což zachovává jejich vyšší účinnost. Jak už jistě všichni dobře víme, přehřáté brzdy zkrátka příliš dobře nebrzdí.

Hliník také velmi dobře odvádí teplo, díky čemuž pomůže alespoň částečně ochlazovat vaše pneumatiky. Ty by se vám za to měly odměnit delší životností.

I Seat Ateca - ilustrační fotoSeat bude mít ve své nabídce sportovní SUV. Nepůjde však o Atecu Cupra, ale pouze o provedení FR | foto: Seat

Abychom hliníková kola jen nechválili, je potřeba zmínit i pár jejich negativních vlastností. Tou nejpalčivější jsou právě použitý materiál, který během zimních měsíců trpí. Velkými otvory mezi jednotlivými paprsky se navíc mohou zanášet brzdy sněhem a štěrkem. Proto je lepší během zimních měsíců používat disky standardní plechové.

Sečteno a podtrženo, hliníková kola nejsou jen pro lidi, kteří touží po jedinečném vzhledu. Díky správně zvoleným hliníkovým kolům můžete zlepšit jízdní vlastnosti svého vozu, prodloužit životnost některých komponentů a nepatrně uspořit i na spotřebě paliva.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy