Statistiky nelžou, zájem o naftové motory klesá. Důvod je jasný

prodeje naftových motorů klesají, kupující se bojí budoucích omezení | foto: Volkswagen

Prodeje vozidel se vznětovými motory začaly klesat. Vinu na tom nenese ani tak loňský skandál automobilky Volkswagen, známý pod názvem „dieselgate“, jako spíš plánované (a někde již platné) omezení vjezdu naftových automobilů do center vybraných měst.

Pravdou je, že manipulováním emisních hodnot to vše začalo. O emisích se začalo mluvit otevřeně ve všech médiích, přičemž téma škodlivosti toxických výfukových zplodin vzbudilo u široké veřejnosti velký zájem a vrylo se do hlubokého podvědomí. Výsledkem je pokles poptávky po naftových motorech v celé Evropě.

prodeje naftových motorů klesají, kupující se bojí budoucích omezení | foto: Volkswagen

Statistiky serveru „Automotive News“ hlásí, že například v Německu prodeje naftových motorů nyní tvoří přibližně 40 procent z celkové poptávky nových vozů, přičemž loni se jednalo o přibližně 46 procent a v roce 2012 dokonce 48 procent z celkových prodejů. I když se nyní rozdíl mezi čísly nezdá příliš velký, ukazuje klesající tendenci, která bude díky plánovaným omezením i nadále růst. A co je tedy pro potencionální majitele největším strašákem?

Již nyní se v německém Stuttgartu projednává návrh o zákazu vjezdu naftových vozidel starších 3 let do centra města v určité dny a je velice pravděpodobné, že jej budou další německá města (například Mnichov) následovat. Zákazy by měli platit na začátku příštího roku a volně navazující na jednání starostů Paříže, Madridu, Atén a Mexika, kteří se zavázali k absolutnímu zákazu dieselových vozidel do roku 2025.

Veřejnost samozřejmě vnímá tyto omezení jako obrovskou překážku, a tak je zřejmé, že se bude nákupu nových dieselů čím dál tím více vyhýbat. Specialista na dopravu Tobias Ulbrich k tomu řekl: „Pokud nyní bezprostředně hrozí takové zákazy, je zřejmé, že lidé jezdící v metropolitních oblastech nebudou kupovat naftové vozidla za žádných okolností, bez ohledu na to, jak jsou tyto vozidla podle výrobců ekologické“.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy