BMW muselo přerušit výrobu, chyběla zásadní součástka

Nové BMW M4CS | foto: BMW

Je až k nevíře, jak jedna jediná součástka dokáže zastavit výrobu v druhé největší německé automobilce zaměřené na luxusní vozy. Výrobcem oné součástky navíc není nikdo jiný, než známá společnost Bosch, která zásobuje svým díly i desítky dalších automobilek po celém světě.

Pokud jste si nedávno objednali BMW řady 1, 2, 3, nebo 4, pravděpodobně byste měli zbystřit. Agentura Bloomberg totiž přinesla zprávy o tom, že v několika továrnách v Evropě, Africe i Číně byly nuceny dočasně přerušit výrobu, neboť jim chyběla zásadní součástka. Tato situace navíc zkomplikovala snahu BMW dotáhnout se na svého největšího konkurenta v prodeji luxusních vozů, společnost Mercedes-Benz.

Onou součástkou, která v továrnách BMW chyběla, byla převodka řízení, kterou do BMW dodává společnost Bosch. Pokud se tedy nechystáte se svým vozem jezdit jen v přímce, jedná se o důležitou a nepostradatelnou součástku. Abychom ale byli spravedliví, ani Bosch se do tohoto maléru nedostal svou vinou

Hlavní vina totiž padá na menšího italského dodavatele, které do společnosti Bosch nedodal součástky potřebné k výrobě převodovky řízení. Společnost Bosch tak musela do Itálie neprodleně vyslat tým svých lidí, kteří dali celou záležitost urychleně do pořádku.

Přesto ale nyní Bosch čelí několika žádostem od mnichovské automobilky za odškodnění, neboť zastavení výroby není levná sranda. Bosch navíc v současné době řeší i jiné skandály. Ten nejpalčivější je údajné zapojení společnosti do skandálu Dieselgate a pozdější pomoc americké automobilce GM obcházet emisní měření podobně, jako to dělal VW.

Ve světě podobně velkých podniků není výjimkou, že součástky potřebné k výrobě dorazí jen několik málo hodin před montáží. To se navíc týká i mnohem obyčejnějších věcí, jako jsou například jednotlivé kousky plastu v interiéru. K celkovému zastavení výroby některých modelů ale dochází jen málokdy. Proto se dá očekávat, že Bosch vyjde toto zaváhání pěkně draho.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy