Pojede U.S. Army na palivové články? Tenhle koncept má pomoci rozhodnout

Chevrolet Colorado ZH2 | foto: youtube.com

Americká armáda ve spolupráci s General Motors přivedla na svět vojenský vůz budoucnosti. Je poháněný palivovými články.

Podle mnohých odborníků jsou palivové články palivem budoucnosti. U.S. Army ve spolupráci s General Motors se tak pustila do vývoje armádního vozu poháněného právě tímto zdrojem energie. Z výzkumu vzešel Chevrolet Colorado ZH2.

Na rozdíl od mnoha konceptů není ZH2 žádné městské prdítko. Jde o vůz který se nezalekne ani opravdu tvrdého terénu. Armáda si pochvaluje jak jeho vysokou mobilitu a prostupnost, tak vlastnosti spojené s pohonným systémem.

Díky pohonu na palivové články totiž ZH2, v porovnání s hřmotnými diesely, nevydává skoro žádný zvuk. Také zanechává mnohem nižší tepelnou stopu, což komplikuje jeho zaměření pomocí speciálních zaměřovačů citlivých na teplo.

Pomyslnou třešničkou na dortu jsou pak odpadní látky. Zatímco spalovací motory produkují jedovaté zplodiny, Chevrolet ZH2 produkuje vodu. Pro vojáky nasazené na dlouhé mise nebo v tropickém prostředí se tak jedná o životadárný stroj.

Chevrolet ZH2 je samozřejmě pouhým konceptem. Ukazuje nám však směr, kterým by se mohla U.S. Army brzy vydat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy