Modernizovaná Honda Civic Type-R se chce vrátit na post krále hot-hatch

Honda Civic Type R | foto: Honda

Na uplynulém autosalonu v Tokyu byla představena faceliftovaná Honda Civic Type-R. Její úkol je jasný, sesadit z trůnu nejlepších hot-hatch Renault Megane R.S. Trophy.

Honda Civic Type-R platí za jednu z nejlépe jezdících předokolek. Do nedávna držela rekord jako nejrychlejší sériové auto s předním náhonem na proslulém Nürburgringu. Jak mnozí z vás jistě vědí, v loňském roce toto vítězství uzmul francouzský Renault se svým Megane R.S. Trophy. Japonští inženýři zvedli vyhozenou rukavici a pro letošní rok představili řádně přepracovaný Civic Type-R.

Na první pohled jsou největší změny vidět na předním a zadním nárazníku. Cílem byla optimalizace přívodu vzduchu potřebného ke chlazení motoru a brzd. Novinkou je taktéž barva Boost Blue vyhrazena exkluzivně pouze pro modely Type-R.

Honda Civic Type R | foto: Honda

V interiéru je nový volant obšitý Alcantarou a nová řadící páka. Pro optimální hladinu zvuku je Civic vybaven systémem Active Sound Control, který upravuje zvuk v závislosti na jízdních podmínkách.

Co na první pohled vidět není, to je vylepšené odpružení a brzdy. Vůz má nově naladěné řízení, jiné tlumiče a silnější silentbloky na zadní nápravě. Přední brzdy od Bremba mají nyní vyšší výkon a delší životnost.

Pod kapotou je vše při starém, nač také předělávat to, co funguje. I na dále Type-R sází na přeplňovaný řadový čtyřválec o objemu 1996 ccm, jehož výkon 235 kW (320 koní) a točivý moment 400 N.m. roztáčí přední kola přes 6 stupňovou manuální převodovku. Dynamické schopnosti faceliftovaného Civicu Type-R nejsou zatím k dispozici, ale i nadále můžeme počítat s maximální rychlostí přesahující 270 km/h a se schopností akcelerovat z 0 na 100 km/h v čase okolo 5,7 s.

Aktualizovaná Honda Civic Type-R by měla dorazit k prvním zákazníkům někdy v zimě letošního roku.

Honda Civic Type R | foto: Honda

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy