Nissan Terra: Off-road podle starého receptu se do Evropy nepodívá

Nissan Terra | foto: Nissan

Automobilka Nissan má mezi výrobci terénních vozidel skvělé postavení. V minulých desetiletích totiž dokázala přivést na trh vozidla, která byla téměř k neutahání a s lehkostí překonala jakýkoliv terén. Tyto zkušenosti pak přednedávnem Nissan přetavil do nového modelu Terra, který je skutečným off-roadem ze staré školy.

Nissan Terra byl představen už před pár měsíci, ovšem v katalogu evropského či amerického zastoupení automobilky byste ho hledali marně. Tento působivý kus terénního náčiní je totiž určen výhradně pro čínský a následně pro asijský trh.

A v čem že je vlastně Terra tak výjimečná? Na rozdíl od většiny moderních SUV totiž nedisponuje samonosnou karoserií. Místo toho dostala rám, který byl převzatý z oblíbeného pick-upu Navara. Díky tomu dokáže Terra nabídnout jak unikátní schopnosti v terénu, tak hlavně vysokou odolnost a životnost.

Z Navary si navíc převzala poměrně komfortní podvozek, pohon všech kol, uzavíratelný diferenciál, redukci a další drobnosti, které mimo silnice potěší. Automobilka se navíc chlubí, že v otázce světlé výšky je Terra se svými 225 milimetry skutečným premiantem segmentu. Navíc potěší i skvělými nájezdovými a přejezdovými úhly.

Pod kapotou se objevil 2.5 litrový benzínový motor, který je na některých trzích dostupný i pro Navaru. Ten generuje výkon 135 kW (184 k) a 251 Nm točivého momentu. Jaká převodovka bude rozvádět výkon na obě nápravy jsem se bohužel nedopátrali, nicméně v případě Navary je možné volit automat i manuál.

Uvnitř vozu je komfortně vybavená kabina pro pět osob, která potěší novým multimediálním systémem a bohatou konektivitou. Kabina je navíc dodatečně odhlučněna, takže by měla poskytovat vyšší cestovní komfort. Velikost zavazadlového prostoru sice neznáme, nicméně jeho kapacita by měla být opět tím nejlepším v segmentu.

Nissan Terra je po dlouhé době pravým off-roadem. Pod karoserií totiž ukrývá klasický rám | zdroj: youtube.com

K vozu se také vztahuje několik krátkých oficiálních propagačních klipů, ve kterých je nová Terra poměrně často srovnávána s legendárním Patrolem. Ten se stal mezi milovníky off-roadu naprostou legendou - a o to víc nás mrzí, že Terra se do Evropy nepodívá. Tajně však budeme doufat, že Nissan třeba změní názor.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy