GFG Sibylla: Šílenější způsob nastupování už nejspíš nikdo nevymyslí

Koncept GFG Sibylla | foto: GFG Style

Designérské studio GFG Style, ve spolupráci s Envision Energy, představilo na ženevském autosalonu koncept rychlého ale šetrného sedanu, za jehož designem stojí Giorgetto & Fabrizio Giugiaro. Na první pohled zajímavý design však nejvíce zaujme až v momentě, kdy uvidíte jeho otevřené dveře.

Koncept dlouhý přes pět metrů a vysoký 1.48 metru nabízí elektrický pohon,prostornou kabinu, futuristický kokpit s displejem napří palubní deskou, volant připomínající knipl dopravního letadla nebo prosklenou střechu, která přišla o A-sloupek. A tím se dostáváme i k poněkud kontroverznímu, ovšem v praxi velice snadnému nastupování.

Zatím co dveře, respektive jejich plechová část karoserie, se otevírají klasicky do strany po směru jízdy, jejich horní (prosklená) část se pro první i druhou řadu sedadel otvírá pokaždé jinak. Zatím co v zadní části se prosklená část střechy vyklápí nahoru, při nastupování na přední sedadla se celá přední prosklená část kokpitu posunuje o 750 milimetrů vpřed. Po nastoupení a zavření dveří se pak opět zasune automaticky nazpět. Pokud si ale budete chtít stáhnout okénko, pravděpodobně budete mít smůlu.

I bez této zvláštnosti je však design konceptu Sibylla velice působivým. Kromě výše zmíněné absence A-sloupků lze vypíchnout i stylová 22-palcová kola v podbězích, ostře řezané horizontální světlomety, výrazné nasávací otvory a také zvláštně tvarovaný spoiler ve spodní části nárazníku, který se skládá ze tří částí.

Další zajímavostí je přední interaktivní maska, která přidává nejen na bezpečnosti, ale i na komfortu. Během jízdy totiž dokáže zobrazovat například brzdové světlo, takže chodci u chodníku mají jistotu, že o nich víte a před přechodem brzdíte. Z komfortních vlastností pak potěší například zobrazování stavu nabíjení.

Uvnitř vozu se nachází několik displejů, které pohání platforma Envision EnOS. Díky tomu může mít kompletní čtyřčlenná posádka vozu dokonalý přehled o venkovním počasí, stavu dopravy, nejbližších nabíjecích stanicích, atd.

Velkému zájmu pohledů neunikl volant, který byl skutečně inspirován kniply z dopravních letadel. V jeho vrchní části se pak nachází malé touchpady, které jsou přesné na úrovni palců. Řidič tak může pohodlně ovládat multimediální systém, aniž by musel spustit oči ze silnice či ruce z volantu. Interiér je čalouněn kůží Poltrona Frau a zadní sedačky jsou dokonce vybaveny speciálními senzory, které dokáží sledovat zdravotní stav cestujících, tedy například jejich tlak nebo srdeční tep.

zdroj: youtube.com

Co se technických parametrů týče, Sibylla ukrývá pod kapotou celkem čtyři elektromotory o celkovém výkonu 536 koní, které zásobuje energií akumulátor o kapacitě 100 kWh. I díky pohonu všech kol pak dokáže odstartovat z 0 na 100 km/h během 4.5 sekundy a maximální rychlost dosahuje 200 km/h. Na jedno nabití by pak koncept měl být schopen urazit až 450 kilometrů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy