Lotus se drží své zásady. Nadupaný Exige Cup 380 je mrštný, zábavný a doveze vás i do práce

Lotus připravil limitovanou sérii Exige Cup 380. Jeho 380 koní vás nejen pobaví, ale doveze i do práce | foto: Lotus Cars

Pouze šedesát vyrobených kusů, velmi nízká hmotnost, skvělá akcelerace. Právě to jsou atributy limitované edice modelu Exige britské automobilky Lotus.

Nový přírůstek ze stáje Lotus se snaží být unikátem. Kromě již samotné charakteristiky zaujme fakt, že se nejedná, jak by se mohlo na první pohled zdát, o stroj určený pro okruhy, nýbrž o automobil pro každodenní ježdění.

Už první pohled na vůz dává jasně tušit, že konstruktéři zde ponechali jen to, co je skutečně nezbytné. Záměr snížit hmotnost vozu na minimum se jim opravdu podařilo naplnit. Výsledkem je 1 057 kg.

Srdcem této „zadokolky“ se stal šestiválec o objemu 3,5 litru přeplňovaný kompresorem. Automobil tak disponuje výkonem 280 kW (380 koní) a z nuly na sto kilometrů v hodině zrychlí verze s automatickou převodovkou za 3,5 sekundy, ta s manuální převodovkou pak za 3,6 sekundy. Manuální převodovka je šestistupňová, ve spojení s ní Lotus docílí maximální rychlosti 286 km/h, s automatickou „pouze“ 274 km/h.

Zajímavostí je rozhodně velikost přítlačné síly, která dosahuje 200 kg při maximální rychlosti.

Cena novinky by dle přepočtu zahraničních cen měla začínat pod hranicí tří milionů korun.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy