Legendární dodávka kapely Aerosmith? Takhle po desetiletích pátrání dopadla

International Harvester Metro, dodávka kapely Aerosmith | foto: American Pickers (TV kanál History)

V průběhu šedesátých a sedmdesátých let vznikla celá řada rockových skupin, které se během uplynulých desetiletí staly doslova legendami. Cokoliv spojeného s působením těchto kapel tak raketově roste na hodnotě, zvláště pak věci, které skupina používala ve svých začátcích.

Pokud byste ale měli pocit, že během uplynulých desetiletí už se sběratelům podařilo vypátrat všechno hodnotné, co má s těmito kapelami jakoukoliv spojitost, jste na omylu. Po světě se totiž stále toulá řada skvostů, které na své objevení teprve čekají. A některé z nich to nemají úplně lehké.

To je případ i dodávky International Harvester Metro Van z roku 1964, kterou kapela Aerosmith využívala během sedmdesátých let k cestování po Nové Anglii. Dodávka sice není v perfektním stavu a na mnoha místech už do ní koroze vykousala díry, na boku má však stále původní grafiku kapely.

Objevení dodávky se uskutečnilo v rámci nedávné epizody pořadu Americna Pickers, kterou vysílá televizní kanál History Channel. Vůz objevily moderátoři pořadu Mike Wolfe a Frank Fritz v západním Massachusetts, kde si dodávka v poklide hnila zaparkovaná na soukromém pozemku v lese poblíž městečka Chesterfield.

Jak vypověděl majitel pozemku, vůz už na něm byl zaparkovaný v době, kdy ho kupoval. O automobil se zřejmě nezajímal, věděl však, že původní majitel nemovitosti byl v určitém kontaktu s kapelou Aerosmith.

Každý podobný nález však vzbuzuje podezření a tak se se rozběhla rozsáhlá ověřovací akce. Wolfe, jeden z nálezců, kontaktoval člena kapely The Black Keys, který přeposlal fotografii Joe Perrymu z Aerosmith. Ten pak fotku přeposlal jednomu ze zakládajících členů kapely, kterým byl Ray Tabano.

Web Jalopnik pak uvádí, že přímo v epizodě pořadu se na vrak přijede Tabano podívat a jeho autenticitu potvrdí. Současně vytáhne i starou fotografii sebe samotného v dodávce, která byla pořízena před desítkami let. Všem je ale jasné, že se jedná o tu stejnou dodávku.

Wolfe a Fritz tak nakonec za rozpadající se vrak zaplatili 25 000 dolarů (551 000 Kč) a nyní mu pravděpodobně dopřejí kompletní renovaci. Ta bude sice náročná, přesto bude mít smysl. Podobné artefakty spojené s americkými hudebními ikonami totiž mohou v aukcích dosahovat závratných částek. A navíc se jedná o zajímavý kus historie.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy