GAZ SG-2 Torpedo? Ruská střela na silnicích lámala rychlostní rekordy

GAZ SG-2 Torpedo | foto: wheelsage.org

Padesátá léta nebyla v Sovětském svazu příliš šťastným a klidným obdobím, přesto v té době vzniklo několik technických skvostů, které budí respekt dodnes. Jedním z nich je i GAZ SG-2, pro svou aerodynamickou karoserii často přezdívaný Torpedo.

Závodní vůz GAZ SG-2, veřejnosti lépe známý pod názvem Torpedo-GAZ, vznikl v roce 1951 pod rukami designéra jménem A. Smolin, který pracoval již na předchůdci vozu GAZ SG-1 Poběda.

Během stavby druhé generace závodního vozu navrhl zcela novou karoserii ve tvaru kapky, jejíž design vycházel ze znalostí a technologií využívaných v oboru letectví. Rám vozu byl vyroben z duralu a samotná karoserie z hliníkových plátů. 

Pod kapotou tohoto vozu 1 100 kilogramů těžkého vozu byl umístěn čtyřválcový motor M20 z vozu GAZ Poběda o objemu 2 847 cm3, který díky kombinaci karburátoru a přeplňování nabízel výkon 105 koní při 4 000 otáček. Maximální rychlost dosažená s tímto vozem byla 191 km/h.

Během několika následujících let se pak "Torpedo GAZ" stal držitelem dvou nových rychlostních rekordů v tehdejším Sovětském svazu. Jeho nástupce, GAZ SG-3, přišel až v roce 1954. Pod jeho kapotou už však nebyl umístěný klasický spalovací motor, ale motor tryskový.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy