Skvost padesátých let? Tenhle Chrysler položil základy elegance a rychlosti

Chrysler Ghia Special | foto: Bonhams

Během posledních let jsme se díky existenci koncernu FCA (Fiat Chrysler Automobiles) dočkali vzniku několika nádherných a silných automobilů, které nám svým vzhledem i jízdními výkony učarovaly. Spolupráce mezi těmito automobilkami však probíhala již v padesátých letech a výsledek nebyl o nic horší.

Spojení automobilek Fiat a Chrysler nám v minulých letech přineslo řadu skvostů na silnicích. Díky Italsko-Americké spolupráci však vznikaly famózní vozy již mnohem dříve. Jedním z takových je například i Chrysler Ghia Special z roku 1952, o němž jsme našli zmínku u aukční společnosti Bonhams.

Toto speciální kupé je jedním z pár modelů, které vznikly během patnáctileté spolupráce návrhářů Virgila Exnera z Chrysleru a Maria Boanoa z karosářské společnosti Ghia. Mimo jiné však stály i za vozy jako Norsemann, K-310 nebo Imperial Crown limousine.

Chrysler Ghia Special byl představen v roce 1952 na autosalonu v Paříži, kde udělal dobrý dojem, neboť francouzský dealer Chrysleru objednal celkem 18 vozů, které oplývaly krásou italského designu a výkonem amerických motorů V8 Hemi o výkonu 180 koní. Dodnes se však dochovalo pravděpodobně jen 8 vozů.

Tento konkrétní kousek byl doručen známému továrníkovi a závodníkovi jménem Leon Coulibeuf. O životě vozu víme pouze tolik, že byl častým účastníkem výstav vozů "Concours d'Elegance".

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy