36 let antiblokovacího brzdového systému ABS. Dnes? Nejvýznamnější standardní prvek každého auta

ABS poprvé v Mercedesu. | foto: youtube.com

Je to již 36 let, kdy Mercedes-Benz vynalezl Antiblokovací systém brzd ABS a byl to rozhodující krok v dopravní bezpečnosti a budoucí důležitá součást pro systém ESP a ASR.

V lednu roku 1981 na ledovém letišti v polárním kruhu se vývojový tým Daimler – Benz AG pokouší demonstrovat první Antiblokovací brzdnou soustavu pro komerční vozidla, ta prokáže nespornou výhodu během nouzového brždění. To drží nákladní vozy, autobusy a osobní automobily bezpečně na dráze včetně jiných povrchů a různých koeficientů tření pod levými či pravými koly. ABS představuje nejvýznamnější prvek bezpečnosti v automobilové historii.

Od prvního vypuštění ABS v roce 1981 se spustila záplava aktivních bezpečnostních inovací. O šest let později přišla akcelerační kontrola ASR určena pro nákladní vozy a autobusy. Společně s ABS přispívají jízdní stabilitě a přilnavosti kol k vozovce.

S ABS přišel v roce 1981 oficiálně jako první Mercedes-Benz. (2:46) | zdroj: youtube.com


V roce 1991 se objevil první autobus Mercedes – Benz O 404 s kotoučovými brzdami na všech kolech vybavenými ABS. Pro rychlý vývoj v bezpečnosti se v roce 2002 dodával standardně stabilizační systém ESP pro modely Sprinter zároveň s kombinací ABS a ASR. Ani v roce 2006 se trend nezastaví a společnost Daimler Chrysler group vybaví své vozy Mercedes a autobusy Setra „Aktivním brzdným asistentem“ a další generaci stabilizačního systému.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy