360 nebo 520 miliard? Audi a Mercedes soutěží o to, kdo investuje do elektrifikace nejvíce

Audi E-Tron GT | foto: Audi

O tom, že spalovacím motorům budoucnost nepatří, již nemůže pochybovat ani ten nejzarputilejší petrolhead. A aby žádné z automobilek "neujel vlak", tak se konec letošního roku nese ve znamení soutěže o největší investiční balík. Už částka, se kterou přišlo minulý týden Audi, nebyla vůbec malá a rovnala se zhruba sedminásobku toho, kolik má na elektrifikaci připraveno domácí Škodovka.

S oznámením vysoké investice do technologií budoucnosti (elektrifikace, autonomní řízení a UI) přišla minulý týden Audi, která oznámila, že má pro tyto účely připravenou částku ve výši 16 miliard dolarů, které chce do roku 2023 "utratit". Jak jsme již zmínili v úvodu, pro zajímavost je to 7-mi násobek toho, kolik plánuje za stejnou věc utratit Škodovka. Audi chce však držet krok s dalšími německými automobilkami, které se vývoji těchto technologií věnují přeci jen více. 

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. V Mercedesu se tedy nechali slyšet, že mají na elektro-autonomní budoucnost připraveno rovnou 23 miliard dolarů, a k tomu ještě chtějí postavit osm vlastních továren na baterie.

I přes vyčlenění vysokých finančních částek se však budou muset obě automobilky pořádně činit. Nemusíme se příliš vracet, abychom si připomněli ekologický "vroubek" Audi, jejíž hybridní model A3 e-tron (který měl patřit k nejekologičtějším modelům značky) neprošel evropskými emisními testy WLTP, a zřejmě bude muset zmizet z nabídky na některých trzích.

Plány Mercedesu také nezůstávají vůbec při zemi - do roku 2022 chce automobilka nabídnout celkem 130 elektrických (nebo alespoň hybridních) automobilů, včetně dodávek, autobusů a nákladních vozidel. No, uvidíme.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy