Ceny pohonných hmot nadále padají, Natural 95 už pořídíte i kolem 32,15 Kč

Čerpací stanice | foto: Mariusz Stankowski, AutoRoad.cz

Pohonné hmoty v Česku čtvrtý týden za sebou zlevnily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od minulé středy o 37 haléřů na 32,80 koruny za litr a nafty o 29 haléřů na 33,22 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude pokles cen pokračovat i nadále.

"Zlevňování pohonných hmot v ČR konečně nabralo pořádné obrátky. Dodavatelé a prodejci se zbavili zásob pořízených za vyšší cenu a také je konkurenční boj mezi benzinovými pumpami přiměl snížit své marže tak, aby více odrážely aktuální propad cen ropy na světových trzích," uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

 
Benzin podle něj v příštím týdnu zlevní o dalších 25 haléřů na litr, nafta pak pod dvacetník. "V nejbližším týdnu předpokládáme další snížení cen benzinu i nafty o 15 až 20 haléřů. Benzin by měl zlevnit více," potvrdil analytik Finlordu Boris Tomčiak.

Kovanda připomněl, že cena ropy Brent se za uplynulé zhruba dva měsíce propadla o bezmála 30 procent. "Přitom benzin Natural 95 zlevnil u českých čerpacích stanic proti svému říjnovému mnohaletému maximu pouze o 3,4 procenta a cena nafty se proti svému listopadovému mnohaletému maximu zatím snížila jen o 1,7 procenta," dodal.

Nafta je dražší než benzin od počátku listopadu, předtím tomu tak bylo naposledy v březnu 2015. Aktuálně jsou ceny nafty vyšší než ceny benzinu ve všech regionech s výjimkou Olomouckého kraje, kde jsou na stejné úrovni.

Nejdražší paliva z celého Česka jsou i přes zlevnění nadále v Praze, kde za natural lidé zaplatí v průměru 33,54 koruny za litr a za naftu 33,85 koruny za litr. Naopak nejlevněji vyjdou pohonné hmoty v Královéhradeckém kraji. Tamní čerpací stanice prodávají benzin v průměru za 32,15 Kč za litr a diesel za 32,70 Kč za litr.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy