Zprávy analytiků byly pravdivé, přiznal Musk. Teslu dělily od krachu jen týdny

Elon Musk během rozhovoru pro Axios | foto: youtube.com

Elon Musk v nedávném rozhovoru přiznal, že Tesla byla kvůli problémům spojeným s produkcí Modelu 3 jen několik týdnů od svého krachu. Většinu roku se sice tvářil, že Tesla žádným problémům čelit nemusí, ve skutečnosti však musel ve společnosti trávit sedm dní v týdnu a neopouštěl ji ani kvůli spánku.

V srpnu tohoto roku otiskl Washington Post rozhovor s Elonem Muskem, kde padla mimo jiné otázka na finanční situaci Tesly. „Docházejí nám peníze? Odpověď je ne," prohlásil tehdy Musk a většina jeho příznivců a investorů si nejspíš zhluboka oddychla. Skutečnost však byla poněkud jiná.

Jak ukázal nedávno zveřejněný rozhovor Muska pro pořad Axios běžící na HBO, nezdařený start produkce Modelu 3 a nekonečné snahy o odstranění problémů přivedly Teslu na hranici krachu. Podle Muska chybělo jen pár týdnů - přičemž pod slovem pár se ukrývá jednociferné číslo.

Máte rádi auta? Hledáme nové lidi do redakce. Napište nám na redakce@autoroad.cz a staňte se naším redaktorem.

„Jednoduše řečeno společnost finančně krvácela šíleným tempem," uvedl Musk. „A pokud bychom ty problémy nedokázali vyřešit v krátkém časovém období, skončili bychom. A vyřešit všechny ty problémy bylo extrémně náročné."

Analytici a nezávislí pozorovatelé již přitom více než před rokem varovali, že spuštění produkce Tesly Model 3 se zdá být unáhlené, jak připomíná web Jalopnik. Musk dost riskoval, výrazně svou společnost oslabil, přivedl ji téměř na hranu zániku a poté v ní musel trávit většinu svého času, aby ji zachránil.

Ani tak se však záchrana Tesly neobešla bez několika kontroverzních kroků. Připomenout můžeme například propuštění 9 % zaměstnanců, které se odehrálo v červnu tohoto roku. Dá se však předpokládat, že bez této oběti by už dnes společnost nemusela existovat.

zdroj: youtube.com

Musk podle svých slov trávil v Tesle celý den a to sedm dní v týdnu. Domů nechodil ani spát - neustále cestoval po jednotlivých úsecích a snažil se přispět k odstranění potíží. Veškeré vypětí se pak zřejmě podepsalo i na jeho kontroverzních projevech na Twitteru, kdy označil jednoho ze záchranářů za pedofila a následně si zavařil u finanční komise svým prohlášením o převodu firmy do soukromého vlastnictví.

Jak v rozhovoru Musk přiznává, tohle období pro něj bylo velice náročným a současně i bolestivým. Nikdo by podle jeho slov neměl do práce investovat tolik času, jako on.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy