General Motors plánuje zavřít některé továrny a propouštět ve velkém. Co se stalo?

Logo General Motors | foto: General Motors

General Motors, jeden z největších automobilových gigantů, potvrdil zprávy o chystané restrukturalizaci, která by mohla vést k uzavření pěti velkých závodů na území severní Ameriky a současně by mohla připravit o práci až 15 procent zaměstnanců.

Podle nových zpráv, které přinesl web Jalopnik, by mělo dojít k uzavření továren, které vyrábí například modely Chevrolet Cruze nebo hybridní Chevrolet Volt. Mimo jiné se také mluví o konci ikonického závodu Detroit-Hamtramck.

Společnost General Motors tak potvrdila pondělní zprávy, podle kterých mají být uzavřeny závody v Ohiu a Kanadě. Navíc dodala některé další informace a uvedla, že celá tato akce je snahou o pokračování v „Proměně globálního podniku a posílení vize o Nulových nehodách, nulových emisích a nulovém přetížení (dopravy)."

Společnost GM k uzavření továren dále uvedla: „Během posledních 4 let investovalo GM svůj kapitál a zdroje do podpory rostoucího segmentu crossoverů, SUV a trucků. To znamenalo navyšování směn a investice 6.6 miliard dolarů do amerických závodů, které vytvořily či udržovaly 17 600 pracovních míst. Se změnou preferencí zákazníků v USA a v reakci na pokles trhů spojených s automobily budou produkty v příštím roce přidělovány na méně továren."

V roce 2019 se tak plánuje s odstavením montoven Oshawa v kanadském Ontariu, Detroit-Hamtramck v Detroitu a Lordstown v Ohiu. Dále budou ještě odstaveny závody pověřené výrobou pohonných komponent Baltimore Operations v Marylandu a Warren Transmission Operations v Michiganu.

Pravděpodobně nejděsivější zprávy se však týkají propouštění

„Společnost mění své globální pracovní síly tak, aby zajistila, že budou mít správné dovednosti pro dnešní i budoucí období. Současně společnost pracuje na zvyšování efektivity díky využití nejlepších nástrojů ve své třídě. Přijatá opatření povedou ke snížení počtu smluvních zaměstnanců o 15 procent, což o zahrnuje 25 % méně vedoucích pracovníků, což by mělo přinést zefektivnění procesu rozhodování."

Cadillac CT6 | foto: Cadillac

GM navíc uvedlo, že v roce 2019 zavře ještě dvě továrny mimo území Severní Ameriky - dosud však nebylo specifikováno o jaké se bude jednat. Pro automobilku GM se jedná o největší restrukturalizaci od doby, kdy téměř před deseti lety málem upadla do bankrotu.

Uzavírání továren bude znamenat ukončení výroby řady modelů. Jak již díky svým zdrojům naznačila agentura Reuters a později potvrdila sama společnsot, z produkce zmizí například modely Chevrolet Volt, Chevrolet Cruze, Cadillac CT6, Cadillac XTS nebo Buick LaCrosse. 

Na zprávy o uzavření kanadského závodu již na Twitteru reagoval i kanadský premiér Justin Trudeau, který slíbil dotčeným pracovníkům pomoc a současně vyjádřil své hluboké znepokojení. Akcie společnosti GM v mezidobí spadly o 7 procent.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy