Škoda Kodiaq slaví další úspěch, tentokrát díky sílící ruské ekonomice

Škoda Kodiaq | foto: Škoda Auto

Ruská ekonomika na tom nebyla v posledních letech příliš dobře, což se muselo zákonitě projevit prakticky ve všech sektorech. Ruská armáda tak přestala prahnout po velkých nákupech Armat a lidé odkládali koupi nových automobilů na lepší časy. Ty se ale podle všeho přiblížily a tak se Rusové v minulém měsíci rozšoupli, což přineslo úspěch hned několika automobilkám. Včetně Škody.

Ruský trh s novými automobily povyrostl v minulém měsíci o 11 %, za což podle Asociace evropských podniků (Association of European Businesses / AEB - ruská organizace zastupují zahraniční investory v Rusku) vděčí především rostoucí důvěře spotřebitelů.

Hlavním hnacím motorem růstu údajně „zůstává nepřetržitý pozitivní trend důvěry spotřebitelů, který je motivoval, aby konečně vyměnili své starší automobily za nové," cituje web AutoNews předsedu Výboru výrobců automobilů (Automobile Manufacturers Committee / součást AEB), kterým je Joerg Schreiber. 

Podle AEB se tak během července prodalo v Rusku okolo 143 452 nových osobních a lehkých užitkových vozidel. Schreiber navíc předpokládá, že pozitivní trend by mohl pokračovat i v příštím měsíci.

Mezi jednotlivými značkami je pak jednoznačným vítězem Mitsubishi, které během minulého měsíce navýšilo své zisky o 132 %, za což vděčí zejména populárnímu modelu Outlander, jehož prodeje se téměř zdvojnásobily. 

Na druhém místě se pak umístila Škoda, která zaznamenala růst o slušných 25 %. Podle AutoNews se na tom velkou měrou podílí především model Karoq, který se těší vysoké oblibě. Na třetím místě se pak umístilo BMW, které si přilepšilo o 24 %.

Vůbec nejlépe si na ruském trhu vedl v minulém měsíci Mitsubishi Outlander | foto: Olga Káňová, Autoroad.cz

Špatně si nevedla ani Toyota (+ 22 %), Hyundai (+ 20 %) nebo Volkswagen (+ 19 %). Mezi sílícími značkami je i Kia (+ 14 %), domácí Lada (+ 11 %) nebo Nissan (+ 4 %). Vyšší zájem naopak minul Renault a Ford, kteří si pohoršili o 4 a 6 procent.

Celkově se ale prodeje nových automobilů v Rusku zvedly o 17 % a celkové číslo by podle AEB mělo být cca 992 637 prodaných nových automobilů. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy