Trump opět vyhrožuje německým automobilkám, schyluje se k obchodní válce?

Americký prezident Donald Trump opět hrozí omezováním dovozu německých automobilů do USA | foto: wikimedia.org

Americký prezident Donald Trump opět zaútočil na automobilky, které dováží své modely na americký trh. Během návštěvy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona měl dokonce prohlásit, že bude ve své obchodní politice pokračovat tak dlouho, dokud ze slavné 5. Avenue v New Yorku nezmizí poslední Mercedes.

Trump v posledních měsících útočí na jednoho dovozce automobilů za druhým. V minulém týdnu dokonce zadal svým úředníkům provést výzkum, zda a jak moc může dovoz automobilů poškozovat americký automobilový průmysl, případně zda nemůže dovoz automobilů ze zahraničí ohrožovat bezpečnost státu.

Web CarScoops pak odkazuje na německý magazín Wirtschaftswoche, podle kterého by na evropské automobily dovážené do zámoří mohla dopadnout dovozová daň ve výši až 25 procent.

Podobná daň by pak mohla být pro německé automobilky, které ovládají 90 procent amerického trhu s prémiovými automobily, podstatný problém. Ve výsledku by se pak export automobilů na americký trh nemusel finančně vůbec vyplatit.

Německo navíc v současnosti platí k největším exportérům na americký trh. V závodech vyrábějících automobily německých značek na americkém území se ročně vyrobí cca 804 000 automobilů a podle záznamů AutoNews se cca 657 000 automobilů ročně do USA z Německa importuje.

Trumpova averze k americkým prémiovým automobilkám však není ničím novým. Již v lednu minulého roku měl v jednom z rozhovorů pohoršeně upozornit na fakt, kolik automobilů značky Mercedes-Benz parkuje na světoznámé Fifth Avenue v New Yorku.

Trump zaútočil na německý automobilový průmysl už dříve | zdroj: youtube.com

„Když jdete po 5. Avenue, každý má před domem zaparkovaný Mercedes-Benz. Kolik Chevroletů ale vidíte v Německu? Příliš mnoho ne, možná žádný, nevidíte tam nic, funguje to je jednosměrně."

Pokud však bude Trump pokračovat ve své agreisvní politice, mohla by situace vygradovat až v obchodní válku, která by mohla poškodit obě strany, jak varuje Německo.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy