Brexit a ekologové podkopávají britský automobilový průmysl, pokles překvapil i odborníky

Klasické MINI vyráběné v letech 1961-1975 | foto: pixabay.com

Britská produkce automobilů začíná lehce zaostávat za stejným obdobím minulého roku, za což může neustále klesající poptávka na trhu. A kdo je na vině? Odborná veřejnost má jasno - Brexit a ekologové.

Podle Financial Times bylo  ve Velké Británii během prvních 10 měsíců tohoto roku vyrobeno 1 439 475 automobilů, což je zhruba o 1.6 procenta méně, než v roce minulém. Klíčovým důvodem tohoto poklesu má být pokles poptávky o zhruba 6.8%. Pokles se bohužel týkal i exportu, který ale spadl jen o 0.1%.

Podle předpovědí pak britský automobilový průmysl vyprodukuje do konce roku cca 1,73 milionu vozů, což je poměrně znatelný propad oproti 1.8 milionu z minulého roku. Pokles produkce ale nebyl ničím očekávaným, zaskočeni jsou i analytici, kteří odhadovali postupný nárůst až na 2 miliony vyrobených aut do roku 2020.

Výkonný ředitel Britského svazu britských výrobců a prodejců motorových vozidel Mike Hawes pak podle webu CarScoops výsledky přisuzoval Brexitu, který je podle něj jejich příčinou.

Pokles poptávky britských zákazníků trvá již devět měsíců a podle dalších dalších názorů by kromě Brexitu mohla být na vině i britská vláda, která se snaží bojovat proti znečištěnému ovzduší různými kroky, včetně přísného zdaňování vjezdu některých vozidel do center měst.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy