Vyplatí se jet po dálnici za kamionem?

spotřeba | foto: Petr Boháč

Každý ví, že s rostoucí rychlostí stoupá i spotřeba paliva. Ale víte jak moc velký rozdíl znamená, zda pojedete po dálnici 130 km/h a nebo 90km/h?

Tento týden máme v redakčním testu povedený crossover DS3 s motorem 1,2 PureTech 155. Během testování jsem měl cestu z Prahy do Litoměřic , vedoucí po dálnici D8. Jelikož mě nijak zvlášť netlačil čas, rozhodl jsem se pro malý test. O kolik klesne spotřeba paliva při snížení rychlosti o 40 km/h? A vyplatí se to vzhledem k promrhanému času?

spotřeba | foto: Petr Boháč


Nejprve začněme časem. Trasa po dálnici začala na km 0 u Prahy a sjezd v Doksanech byl na km 35. Při ustálené rychlosti 130 km/h by cesta trvala něco málo přes 16 minut. Při ustálené rychlosti 90 km/h jsem trasu absolvoval za 23 minut. Tudíž časová ztráta byla 7 minut.

Teď se pojďme podívat na spotřebu paliva. Tuto trasu jsem absolvoval předchozí den, při ní jsem se držel na horní hranici povolené rychlosti. Spotřeba paliva se ustálila na průměrných 7,1 litrech benzínu na 100 km. Při dnešním pokusu jsem se zařadil za kamion, za kterým jsem měl dle tempomatu bezpečnou vzdálenost, tudíž odpor vzduchu nehrál tak významnou roli, jako kdybych se na kamion takzvaně "nalepil". Během jízdy jsem sledoval informace o motoru, který svůj potenciál využíval v průměru okolo 8%. Po 35 km jízdy se na palubním počítači zobrazil údaj o průměrné spotřebě krásných 3,5 litru na 100 km.

spotřeba | foto: Petr Boháč

Rozdíl ve spotřebě při jízdě za "kamionem" oproti jízdě maximální povolenou rychlostí je 3,6 litru na 100 km, což je více, než 50% úspora paliva. Při současných cenách naturalu 95 okolo 26,50 Kč jsem tak na každém ujetém kilometru ušetřil téměř korunu, výměnou za 12 sekund strávených navíc řízením vozidla. Z čehož nám vychází 300 Kč na hodinu, a to už je docela pěkná úspora finančních prostředků...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy