Nový způsob boje za čisté ovzduší? Některé dálnice se začínají zelenat

Projekt ViaVerde se zdá být zajímavým způsobem, jak ve městech zajistit čistší vzduch | foto: youtube.com

Zhoršující se kvalita ovzduší je problém, se kterým bojuje téměř celý svět. A zatím co v Evropě jsme svědky stále nových zákazů a omezení, zejména ze stranu EU a eko-aktivistů, v jiných částech světa se snaží problémy řešit kreativněji a to i s ohledem na estetičnost a další benefity.

Automobily v centrech měst jsou považovány za jedny z nejhorších znečisťovatelů ovzduší, což se řada institucí a zapálených eko-aktivistů snaží řešit různými zákazy a omezeními. V Mexiku se však rozhodli pro poněkud jiný přístup, který bychom ocenili i v místních podmínkách.

Zatím co v Evropě se nás snaží nahnat do novějších automobilů s přiškrcenými motory, v Mexiku, zejména pak jeho stejnojmenném hlavním městě s 22 miliony obyvatel, není něco takového z ekonomických důvodů možné. Znečištění ovzduší i vody je však kritické, kvalita vzduchu je totiž nejhorší v celé Latinské Americe a patří i k nejhorším 15 na celém světě, což vedlo k potřebě najít jiné řešení tohoto palčivého problému.

Tím se nakonec staly vertikální zahrady, které obepínají dálniční sloupy a další infrastrukturu. Tyto zahrady jsou budovány na speciálních konstrukcích, na kterých je místo zeminy natažena speciální recyklovaná látka. Zalévání probíhá pomocí automatizovaného systému a to s maximální efektivitou a pomocí dešťové vody.

V současnosti tyto vertikální zahrady obepínají cca 1000 betonových sloupů podél silniční sítě "Mexico City Beltway." Rostliny tak tvoří ploch cca 60 000 m2 zeleně, která se stará o boj s oxidem uhličitým.

Toto řešení, na jehož financování se podílela celá řada investorů ze soukromého sektoru, má však podstatně více benefitů. Kromě samotného zkvalitňování ovzduší se totiž rostliny starají i o snižování hluku a jejich pestrá zelená barva napomáhá rozbíjet silniční šeď, což by mělo napomáhat ke snižování stresu řidičů.

zdroj: youtube.com

Projekt označovaný ViaVerde má zkrátka celou řadu benefitů a na rozdíl od přibývajících omezení nám přijde jako smysluplný a to hned v celé řadě ohledů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy