Komu nejvíc škodí výfukové zplodiny? Nejzranitelnější jsou ti nejmenší

ilustrační foto | foto: cbw.ge

Už jste někdy slyšeli o akci Clean Air Day, tedy dni čistého ovzduší? V podstatě se jedná o akci britských ekologů, kteří se snaží upozornit na zhoršující se kvalitu vzduchu a přimět tak řidiče nechat své automobily doma. Tentokrát však vyrukovali s kalibrem, který možná přinutí k zamyšlení i ty nejzatvrzelejší z nás. Nikdo přeci nechce ubližovat dětem.

Nový výzkum, pod kterým je podepsána organizace NGO Global Action Plan, totiž odhaluje, že malé děti jsou kvůli své výšce vystaveny podstatně většímu množství škodlivých látek než dospělí. Pokud jde například dítě do školy podél rušné silnice, pak vdechuje až o 30 % škodlivin více, jak informoval web Independent.

Smutnou skutečností však je, že své dítě neochráníte před škodlivými látkami ani v momentě, kdy se ho rozhodnete odvézt. Dítě v automobilu se spalovacím motore je totiž vystaveno škodlivým látkám zhruba 2.5x více, než dítě, které jde do školy po klidné cestě, kolem které žádná rušná automobilová doprava není.

Jediným možným řešením tak má být podle ekologů odstavení automobilu minimálně pro tento svátek do garáže - a čekali jste snad od ekologů něco jiného? Pravdou však je, že měření bylo realizováno ve čtyřech metropolích s nejhorší kvalitou ovzduší, mezi které patří i Manchester, Glashow, Leeds a Londýn.

K výzkumu byly využívány speciální termální kamery, které dokázaly současně sledovat i vypouštěný CO2. Právě tyto kamery pak vedly k závěru, že děti kvůli své nízké výšce vdechují podstatně více škodlivých látek, včetně tzv. mikročástic z dieselových motorů.

Z dlouhodobého hlediska to pro děti může představovat celou řadu zdravotních problémů, včetně astmatu a pneumonie.  Jejich léčka pak podle NHS vyjde ročně na miliony.  Podle zahraničních medií je však nejhorší, že malé a nejvíc zasažené děti s tím nemohou nic dělat.

Někteří ekologové by nejraději úplně vyhnali auta z ulic, něco takového je však naštěstí nemožní | foto: pixabay.com

„Dětské plíce jsou zvláště zranitelné u školáků a předškoláků, neboť se stále vyvíjí," uvedl profesor profesor Jonathan Grigg z Queen Mary University. „Pokud chceme předcházet trvalému poškození dětských plic, musíme je chránit před znečištěným vzduchem. Můj výzkum jasně ukazuje, že vystavení malých dětí vzduchu znečištěnému například silniční dopravou může mít vážné a trvalé důsledky pro jejich plíce."

„Rodiče tomu mohou předcházet chození s dětmi do školy kolem méně vytížených ulic a využíváním veřejné dopravy. Kroky k omezení emisí toxických látek produkovaných silniční dopravou však bude muset přijmout i britská vláda," dodal profesor Grigg.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy