Renew 2017: Eko-sporťák s karoserií z konopí

Renew 2017 | foto: renewsportscars.com

Spojení konopí a motorismu není zrovna šťastnou kombinací, pokud však nejste Bruce Dietzen, který dokázal postavit kompletně novou karoserii vozu z pouhých 45 kilogramů tkaného konopí.

S myšlenkou automobilu, jehož karoserie by byla vyrobena z konopí, však nepřišel Dietzen první. O několik desítek let ho předběhl Henry Ford, který v roce 1941 představil první automobil, jehož karoserie byla vyrobena z tkaného konopí.

Díky použití rostlinného materiálu při výrobě automobilu se totiž dá ušetřit obrovské množství oxidu uhličitého uvolněného do vzduchu. Na myšlenku karoserií z konopí se pak na dlouhou dobu zapomnělo, nyní se jí však chopil právě Bruce Dietzen, bývalý ředitel společnosti Dell.

Jeho cílem je upozornit společnost na možnost využívání alternativních materiálů k výrobě karoserií. Za tím účelem tak proinvestoval cca 200.000 dolarů (cca 4,5 milionu korun) a z první generace Mazdy Mx-5 vytvořil zcela unikátní stroj.

Jeho karoserie, vyrobená z 45 kilogramů konopí a pryskyřice, je lehčí než karoserie vyrobené z laminátu a dokonce i cca 10x odolnější než plechová karoserie, což ostatně Dietzen demonstroval několika silnými údery.

Vůz se dokonce představil i v nové epizodě Jay Leno's Garage. Co se jízdních vlastností týče, pravděpodobně se toho moc nezměnilo, ovšem pod kapotou přibylo pořádné stádo koní, neboť vozy Renew procházejí úpravou od Flyin' Miata. Lidé by však mohli slyšet právě na ekologičnost této karoserie. Leno však upozorňuje na to, že konopí sice vyvolá v lidech zájem, ale zároveň přestanou brát Dietzena vážně.

Dietzen se však svého snu o masivním využívání konopí v automobilovém průmyslu nechce vzdát a kromě karoserií z konopí spolupracuje dokonce i na vývoji paliva, v němž je konopí obsaženo

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy