McLaren X-1 - náš zákazník, náš pán

Pavel Dvořák, 20. srpna 2012, 08:41 Google+

Automobilka McLaren se nechala inspirovat Ferrari, které nabízí výrobu zakázkových vozů již desetiletí. McLaren nyní představil vůz, založený na modelu MP4-12C, který bude vyroben v jednom jediném exempláři, přesně podle přání zákazníka.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
MP4-12C

MP4-12C | foto: Archiv AutoRoad.cz

Sdílejte článek

 

Vůz s názvem X-1, bude vyroben v rámci speciálního programu McLaren Special Operations (MSO), který je součástí automobilky. Paul MacKenzie, ředitel programu MSO říká: "Jeden náš klient, který vlastní model F1, Mercedes-Benz SLR McLaren a také MP4-12C se rozhodl, že by chtěl nový, unikátní automobil".

Jednání o výrobě zakázkového vozu započali ještě před uvedením modelu MP4-12C na trh. Klient chtěl vůz, který bude mít schopnosti a jízdní vlastnosti supersportovního vozu, ale bude také disponovat unikátní a jedinečnou karoserií, která bude podtrhovat jeho osobnost.

Na dalším meetingu ukázali Paul MacKenzie a Frank Stephenson (ředitel designového oddělení automobilky) nejmenovanému klientovi různé obrázky ze sféry automobilů, architektury, módy, designu a dokonce i Hollywoodských filmů, jako inspiraci.

Klient si nakonec jako inspiraci pro design vozu vybral vozy 1961 Facel Vega, 1953 Chrysler D’Elegance Ghia, 1959 Buick Electra a 1971 Citroën SM. Dále jej zaujala Guggenheimova muzea v New Yorku a Bilbau, art deco hodiny Jaeger LeCoultre, přívěs Airstream, pero Montblanc Thomase Manna, piáno a  ...  také lilek.

Klient chtěl, aby vůz po designové stránce navrhovali nejen designeři automobilky, ale také externí. Ve výsledku navrhl design vozu Hong Yeo - bývalý student prestižní britské Royal College of Art. Nad celou jeho prací však dozoroval Frank Stephenson.

Podle slov designerů bylo na celém voze nejsložitější dosáhnout klasických proporcí vozů s motorem ve předu, když je X-1 založen na platformě s motorem uprostřed. To byl také jeden z důvodů, proč designový návrh zabral 18 měsíců.

Podle slov designera Honga Yeo je každý detail na X-1 vytvořen za nějakým účelem. Nic na voze nebylo vytvořeno jen tak, vše má svůj význam. Asi nejviditelnějším designovým prvkem jsou výsuvné boční křídla, která v normálnáí poloze částečně zakrývají zadní kola.

Malá výška vozu, spolu s jeho značnou šířkou a bočními kryty kol, které se vysunují a tím upravují aerodynamiku vozu, má vytvářet dojem letícího superhrdiny, za kterým vlaje jeho kápě.

Celá karoserie vozu je nová, automobilka nepoužila žádný stávající díl. Veškerý design však byl vytvořen s požadavkem použitelnosti vozu. Díky tomu získal vůz bez problémů homologaci pro silniční provoz. Celý proces výroby a návrh vozu by měl trvat dva a půl roku.

Vnější rozměry modelu X-1 jsou 4,658m na délku, 2,097m na šířku (včetně zrcátek) a 1,199m na výšku. Ve srovnání s původním MP4-12C je X-1 o 109 mm delší a 188mm širší.

Panely karoserie jsou tvořeny z karbonových vláken a proto je hmotnost vozu, i přes nárůst rozměrů, téměř identická s původním McLarenem a činí 1400 kg.

Architektura kabiny se nezměnila, majitel vozu si pouze vybral jiné materiály a barvy dekorů.

Technika vozu je identický s výchozím McLarenem a díky tomu je vůz poháněn vidlicovým osmiválcem twin-turbo s maximálním výkonem 625 koní.

Vůz bude představen veřejnosti na výstavě v Monterey, poté se vrátí zpět do dílen McLarenu, kde jej automobilka dokončí a předá novému majiteli.


 

Vytisknout

Diskuze: McLaren X-1 - náš zákazník, náš pán

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

opel mokka

Opel v Moskve: Nová Astra Sedan, Mokka a turbomotor 1,6 SIDI

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud