Těsný souboj mezi Wittmannem a Rockenfellerem vyhrál jezdec BMW, závod ovlivnily defekty

-haj / iMotorSport.cz, 20. srpna 2017, 22:44 Google+

Jezdec BWM, Marco Wittmann, vyhrál dnešní nedělní závod na Zandvoortu těsně před dotírajícím Mikem Rockenfellerem na Audi.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Wittmann, Marco

Wittmann, Marco | foto: dtm.de - HOCH ZWEI

Sdílejte článek

Jezdec BMW tak získal svoje letošní první vítězství. Na podium se pak dostal ještě Loic Duval, který tím získal svůj nejlepší výsledek v DTM. Audi však zajímal také výkon René Rasta, který byl do té doby vedoucím mužem šampionátu. Rast však cíl závodu neviděl poté, co měl kontakt s Maro Engelem, při kterém poškodil svůj vůz. Do čela průběžného pořadí se tak vrátil další pilot Audi, Mattias Ekström.

Na prvních třech pozicích na roštu ale stály speciály M4 DTM. BMW byla ale také nejlehčí z trojice vozů a to hned o 10 kilo. Velmi špatný start do závodu ale předvedl Maxime Martin, kterému se podařilo odlepit z roštu až na několikátý pokus a propadl se tak na chvost pole. Vítěze kvalifikace, Augusta Farfuse, předjel Marco Wittmann vnitřkem v nájezdu do první zatáčky. To nic nemění na tom, že Brazilec o víkendu předvedl dvě moc pěkné kvalifikace, závody už měl bohužel horší… Ve zmiňované první zatáčce se jej pokusil předjet ještě Jamie Green s Audi, tomu se to ale nepovedlo.

Ještě v průběhu úvodního kola Green zkusil znovu zaútočit na Farfuse, ale byl neúspěšný i tentokrát a vyjel mimo trať. Na třetí místo se tak posunul Mike Rockenfeller. Brazilec Farfus pak zajel k brzké zastávce v boxech, a tak se Rockenfeller posunul na druhé místo. Zatímco většina pole volila dřívější zastávky, Wittmann na trati zůstal a udržoval na čele dobré tempo. Do boxů pak zajel ve 12. ze 37 kol, Rockenfeller jel o kolo později.

Rockenfeller byl po návratu na trať více než 3 vteřiny za Wittmannem, ale následně začal soka na BMW stahovat, navíc mu pomohl značkový kolega Loic Duval, který si protáhl úvodní stint a v jeho konci Wittmanna brzdil. Duval totiž zajel do boxů jako úplně poslední ze všech a v kole 26. už Wittmanna očividně brzdil. Rockenfeller toho využil a dotáhl se těsně za úřadujícího šampiona DTM.

Wittmann odolával tlaku Rockenfellera několik kol, jezdec Audi ale i přes využití téměř všech možností DRS nebyl schopný zaútočit a dokončil 0,8s za M4 DTM. Duval, i přes velmi pozdní zastávku, vyjel na trať na třetím místě těsně před Mattiasem Ekströmem. Francouz však začal okamžitě zajíždět podstatně rychlejší kola než Švéd, který bojoval s vybržděnou ploškou na své pneumatice a vibracemi.

Díky tomu dokázal Duval s přehledem získat svoje první podium v DTM (v předešlých 11 závodech navíc nezískal ani bod!). Ekström ztratil v cíli na kolegu od Audi 40 vteřin a posledních 10 kol se musel urputně bránit několika jezdcům, kteří na něj útočili zezadu. Aspirant na titul měl však štěstí také v tom, že za jeho zády jel Nico Müller, taktéž na Audi, a ten bránil Ekströma před vozy Mercedesu a BMW.

Gary Paffett, který byl nejlepším Mercedesem na 6. příčce, označil jeho přístup za „směšný“. Maxim Martin se dokázal propracovat na 7. místo, za jeho zády dojel vítěz včerejšího závodu, Timo Glock. Ten byl vyloučen z dnešní kvalifikace za blokování Mortary a musel startovat jako poslední. Bodoval také Farfus, který se dostal v první zatáčce do kolize s Lucasem Auerem. Rakušana navíc potkal během závodu ještě defekt.

René Rast prvně nezvládl start (startoval za Martinem, což mohlo být příčinou jeho špatného startu), následně odstoupil po strkanici s Maro Engelem na výjezdu z vlásenky (zatáčka číslo 4). Náraz nevydrželo zavěšení na Rastově RS4 DTM. Engel sice v závodu pokračoval (jel na 3. příčce), ale i on dostal defekt. Zastávka navíc znamenala propad pořadím a až 12. místo v cíli. Až 11. byl Jamie Green, který během závodu kolidoval s Robertem Wiceksem. Poslední bod si připsal Bruno Spengler.

Výsledky nedělního závodu: ZDE

Vytisknout

Diskuze: Těsný souboj mezi Wittmannem a Rockenfellerem vyhrál jezdec BMW, závod ovlivnily defekty

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Další články

Aktuálně

reklama

Doporučujeme

Timo Glock si připsal první vítězství od Spielbergu 2016

BMW ovládlo sobotní závod na Zaandvoortu, z vítězství se raduje Glock

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud