Nákladní automobily Škoda? Legenda, kterou nezlikvidovali nacisté ani komunisté

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 27. července 2018, 13:07 Aktualizováno 27.7.2018, 13:16 Google+

Nákladní automobily Škoda 706 R vyrazily na silnice již krátce po druhé světové válce a velkou měrou se podílely na rekonstrukci republiky i na následujícím vzniku a rozvoji automobilky Liaz. Minulost tohoto oblíbeného náklaďáku však sahá až do let předválečných a válečných, kdy museli mladoboleslavští inženýři improvizovat a doslova riskovat životy pro poválečné blaho.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
škoda 706 R

škoda 706 R | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Škoda 706 R, která vyrazila na silnice již v roce 1945, totiž vycházela ze staršího modelu 706, který mladoboleslavská automobilka začala vyrábět již v roce 1939. Nový těžký náklaďák měl nahradit dvojici do té doby využívaných menší a lehčí nákladní automobil Škoda 606 vyráběný mezi lety 1930 až 1940.

Nový nákladní automobil, jehož číselné označení znamenalo sedmitunový šestiválec, se chlubil vznětovým motorem o objemu 8.5 litru s výkonem 81 kW, tedy cca 110 koní. Produkce zahájená v roce 1939 však nebyla snadné a  trvala pouze do roku 1943, kdy byla na pokyn německé armády zcela zastavena. Na tom měl největší podíl nedostatek materiálu a samozřejmě důležitější válečná výroba.

Mladoboleslavští technici, v jejichž čele stál Ing. Oldřich Meduna, se však škodováckého náklaďáku nechtěli vzdát. Za nejvyššího utajení tak začaly práce na novém modelu, který měl být připraven pro poválečnou rekonstrukci republiky.

Meduna se navíc nechtěl spokojit s obnovením výroby předválečného modelu a trval na inovacích. K těm měl patřit silnější motor ale i podvozek, který by mohl zvládnout i vyšší zatížení. Z toho ale nakonec sešlo a zůstalo u sedmituny. Pouze u některých modelů, zejména hasičských, pak docházelo k vyztužení šasi pro zvýšení nosnosti. To už ale předbíháme.

Ještě za války tak začal vývoj nového motoru i šasi, který byl však smrtelně nebezpečný. Pokud by nacisté zjistili, že výrobní či vývojové kapacity a finance směřují kamkoliv jinam než do válečné výroby, zřejmě by neváhali rozdávat ty nejtěžší tresty - tedy popravy. Technici proto údajně maskovali vývoj výkonnějšího motoru pracemi na německé technice a zkušební jízdy prototypu měly být maskovány převozem materiálů.

img-responsive

škoda 706 R | foto: wheelsage.org

Nový model 706 R, kdy písmenko R označuje Rekonstruovaný) tedy vznikal za války s představou, že jeho výroba bude zahájena ihned po válce. Tyto plány však zhatil nálet, který v posledních měsících války zasáhl mladoboleslavskou továrnu. Z trosek se sice podařilo sestavit několik prvních modelů 706 R, ty však byly nekompletní. Během plánů na rekonstrukci automobilky pak bylo rozhodnuto, že se výroba nákladních vozidel oddělení od výroby vozidel osobních.

A zatímco osobní vozy měly být i nadále vyráběny „Akciovou společností pro automobilový průmysl" v Mladé Boleslavi, výroba v té chvíli důležitějších nákladních vozidel a později i autobusů byla převedena do pražské Avie sídlící v Letňanech, která tou dobou pod ASNP, tedy dnešní Škodu, spadala. S výrobou letadel se totiž po válce příliš nepočítalo a navíc nebyly závody poničeny bombardováním.

Prezentace vozu 706 ROK určeného ke svozu odpadu. Jeho přední kabina pocházela z autobusu | zdroj: youtube.com

Základem nového stroje, který byl určen výhradně k silniční přepravě, byl lisovaný rám se třemi příčkami a zadní křížovou výztuhou. Obě nápravy byly uhé a o odprušení se staraly poloeliptická listová pera. Pod protáhlou kapotou se ukrýval řadový kapalinou chlazený šestiválec s rozvodem OHV.

Škoda 706 R dostala nový vznětový motor o objemu 11 782 ccm s výkonem 135 koní (99 kW), který byl skrze pětistupňovou manuální převodovku (+ jedna rychlost pro couvání) posílán na zadní kola.  Převodovka byla stále bez synchronů a tak se řidiči neobešli bez umění dvojitého vyšlapování spojky a meziplynů. Na zadní nápravě byl i redukční převod a u žádného modelu nesměla chybět dvojmontáž zadních pneumatik.

img-responsive

škoda 706 R | foto: wheelsage.org

Ještě v roce 1945 se tak k nelibosti tehdejších zaměstnanců Avie, kteří byli do té doby zvyklí pracovat na sofistikovaných letadlech, přesunula výroba náklaďáků a autobusů do pražských Letňan.

V padesátých letech však nastal další zvrat - komunistické vedení totiž rozhodlo o obnově výroby letadel v Avii a výroba nákladních Škodovek se tak znovu stěhovala - tentokrát do Libereckého kraje. Zde se o výrobu nejprve komponent a následně celých autobusů i nákladních vozidel staralo od roku 1951 několik podniků spadajících samostatně tou dobou již pod AZNP. Roku 1953 pak byla oficiálně založena automobilka LIAZ, jejímž prvním produktem byla právě Škoda 706 R a autobusy 706 RO.

img-responsive

Věrná replika vyhlídkového autobusu Škoda 706 RTO, foto: ČSAP Nymburk | foto: ČSAP Nymburk

V LIAZu pak probíhal další vývoj těchto náklaďáků, na jehož konci byly nákladní automobily 706 RT (Rekonstruovaný Trambusový) a oblíbené autobusy Škoda 706 RTO (rámový trambusový osobní). Více už by ale souviselo se samostatnou výrobou LIAZU, kterou jsme rozebírali nedávno.

Vytisknout

Diskuze: Nákladní automobily Škoda? Legenda, kterou nezlikvidovali nacisté ani komunisté

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Subaru Forester

OFF ROAD TEST: Subaru Forester – jak zvládá náročný terén ?

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

reklama

Doporučujeme

Aukce filmových aut nabídne řadu skvostů ze sbírky George Barrise

Největší dražba filmových aut roku? Prodávat se bude KITT, Flintmobile,…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud