GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Robert RoBertino Pavelka, 24. března 2024, 06:35 Aktualizováno 24.3.2024, 07:15 Google+

Říká se, že formule 1 je tvrdým světem nelítostného soupeření, ale občas se tu najdou příběhy, které mají nádech happyendu. To byl případ letošního australského závodu, o jehož vítězi bychom mohli říci ono legendární: Povstal jako bájný Fénix z popela.

Počet komentářů:  62 komentářů (Poslední 25.03. 18:46) Napište svůj názor
George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií

George Russell skončil závod na první pohled děsivou havárií | foto: Mercedes AMG F1 Team

Sdílejte článek

Třetí závod letošní sezóny se odehrál pod jasnou oblohou a velkého zájmu diváků, vždyť se mohli dočkat vůbec prvního domácího pilota na stupních vítězů. Někdejší mistři světa Brabham a Jones jezdili v době, kdy byl pátý kontinent mimo pořadatelské aktivity - a ač to zní neuvěřitelně, Daniel Ricciardo se na stupně vítězů v Melbourne nikdy nepodíval...

Na piloty čekalo příjemných 20°C, trať o jedenáct stupínků teplejší a téměř bezvětří. Většina startovního pole startovala na středně tvrdé směsi, proti proudu šli pouze Alonso a Hülkenberg (tvrdá) a Hamilton, Ricciardo a Zhou (měkká) - posledně jmenovaný startoval z boxové uličky. Opět jsme viděli pouze devatenáct pilotů, protože Williams po Albonově havárii v prvním tréninku neměl druhý vůz - Sargeant ho po dohodě poskytl Albonovi.

Start proběhl bez jakéhokoli incidentu, ale už ve druhém kole před zatáčkou 9 se Sainz jr. dostal na Verstappenovu úroveň a poměrně snadno ho předjel. Max hlásil do boxů, že se vůz chová "podivně" a v nájezdu do 3. kola doplnil svůj poznatek, že viditelně plave. To už se mu kouřilo od pravého zadního kola a příčina byla záhy známá - Verstappen se doploužil do boxů (v zatáčce 14 z jeho kola odlétla troska a ležela na okraji tratě až do konce závodu), přičemž v nájezdu do pit-lane mu zadní disk "bouchl" a začal hořet. Obhájce titulu tak prožil smutné déjà vu, protože poslední odpadnutí zaznamenal právě v Austrálii před dvěma roky, kdy mu začalo z vozu unikat palivo.

Carlos Sainz jr. se v čele poměrně snadno vzdaloval ostatním pilotům, především Norrisovi a Piastrimu, mezi nimiž figuroval Leclerc. Pořadí na špici se měnilo výhradně díky zastávkám v boxech. Leclerc se postupně propracoval na druhou příčku, ale stěžoval si na podobné problémy s nastavením jako v kvalifikaci. Španěl se vždy dostal do bezpečné vzdálenosti, zatímco jeho kolega musel počítat s finišem pilotů McLarenu, kteří od druhé poloviny začali sázet jedno nejrychlejší kolo za druhým. Na boxové zídce "oranžových" usoudili, že Norris bude mít větší šance, proto ve 29. kole zaveleli k výměně pozic (Piastri se dostal před Landa během výměny pneumatik). Skutečně se dařilo duo italských vozů dohánět, ale ne dostatečně rychle, navíc Piastri zhatil své šance chybou v první zatáčce a nabral větší ztrátu. Ještě v posledním kole byl odstup Norrise od Leclerca kolem 2,5 vteřiny, což by na předjetí nestačilo.

Všechno nakonec ukončil George Russell. Jeho duel s Alonsem, trvající posledních osm kol, vyvrcholil pro Brita tím nejhorším možným způsobem: v předposledním kole se pokusil zaútočit před zatáčkou Marina a chyboval: jeho vůz proletěl štěrkovou zónou a narazil do svodidel na levé straně. Od nich se Mercedes odrazil a skončil na levém boku uprostřed trati. Naštěstí už vedoucí piloti byli v posledním kole, takže vedení závodu pouze vyhlásilo virtuální safety car a v poklidu nechalo startovní pole dojet do cíle. I proto nejsou odstupy ve výsledkové listině relevantní, byly podstatně menší... Ferrari tak po Bahrajnu 2022 mohlo oslavit 86. double ve své historii, ovšem tentokrát určitě očekávané jen největšími optimisty.

Mercedesy vůbec prožily černý den. Hamilton sice hned na startu překvapil Alonsa a poměrně rychle zajel do boxů - už v 8. kole (Russell kolo po něm), ale v 17. kole se za zatáčkou 9 jeho pohonná jednotka odmlčela. Lewis způsobně odstavil vůz, takže došlo jen ke krátkému režimu VSC - navíc většina pilotů už do té doby měla první zastávky za sebou, tak ani na pořadí neměl tento incident dopad.

Rozpaky vládnou nad Sergio Pérezem. Mexičan také přišel o svou pozici na startu ve prospěch Russella a ve 13. kole si stěžoval na malý přítlak. Dvě kola nato stavěl v boxech a na tvrdé směsi se zdálo, že chytá dech - pokořil Strolla (18. kolo), Russella (21.) a Alonsa (27.), ale poté jako by se zarazil a dlouho dvojnásobnému exmistrovi světa nedokázal poodjet. Nakonec byl tak trochu osamělým vojákem v poli - na McLareny ztrácel přes deset vteřin a nedokázal se jim jakkoli přiblížit. Jestli měl po Verstappenově absenci dokázat, co v něm dříme, pak si velké renomé neudělal.

Aston Martin těžil s problémů soupeřů, ale Alonso zajel zvláště závěr závodu naprosto excelentě a dokázal odrážet. Pomohla mu k tomu bezesporu i jinak pojatá strategie, takže s kanadským kolegou měli důvod k radosti. Totéž platí o Cunodovi - pro mnohé jel nenápadný závod, ale i on v posledních kolech odvrátil nebezpečí pozvolna se blížící ze strany - podceňovaného Haasu. Hülkenberg stejně jako Alonso začal na tvrdé směsi a ve střední části se dokázal probojovat za Albona a Magnussena. Také tady padlo týmové rozhodnutí a ve 24. kole si Dán s Němcem vyměnili pozice. Do cesty se jim sice sem tam pletl Gasly, snažící se jet na jednu zastávku, ale nakonec si oba jezdci amerického týmu se sveřepě bojujícím Albonem poradili. A v posledním kole dostali po Russellově havárii ještě bonus navíc.

Galerie ztracenců - tak bychom mohli nazvat Alpine a Sauber Kick. Gasly, jak už bylo řečeno, se sice díky poměrně časným výměnám konkurence dostal v jednu chvíli na šesté místo, ale to byl jen optický klam. Nedokázal se bránit soupeřům a navíc si ještě připsal pětivteřinovou penalizaci za přejetí plné čáry při výjezdu v boxech (49. kolo). Ocon nebyl vidět vůbec a jenom potvrdil mizerný start francouzského týmu. To zelení Saubeři nejspiš našli zalíbení v problematické práci v boxech, na což při první zastávce doplatil téměř dvacetivteřinovým čekáním Zhou (na vině byla trucující převodovka) a u Bottase měli mechanici problémy s předním levým kolem. Ještě ztraťme slovíčko o Ricciardovi, na nějž asi oněch 452 055 diváků, kteří během celého víkendu zavítali do ochozů Albert Parku, také spoléhalo. Start na měkké směsi se ukázal jako nevhodný, proto Ricci už v 6. kole měnil na tvrdé pneu a dá se říci, že využil veškerých možností, které mu závod nabídl, ale o nic víc. Ve srovnání s Cunodou opravdu nepůsobil ani dravě, ani odhodlaně - jenom jeho typický široký úsměv asi situaci těžko vylepší.

Carlos Sainz jr. pouhé dva týdny po nečekaných problémech se zánětem slepého střeva a následné operaci vystoupil na stupínek nejvyšší - přeje mu to snad každý, což dokládá i jeho zvolení Pilotem dne.

Po závodě byl penalizován Fernando Alonso (více zde) a po trestu 20 vteřin se posunul z šestého na osmé místo - ve výsledcích je změna zaznamenána.

GP Austrálie (Albert Park)Závod
Poř. # Jezdec ZeměTým / Šasi, motorBodyČas / odstup
1. 55 Carlos SAINZ JR. espScuderia Ferrari 251:20.26,843
2. 16 Charles LECLERC mcoScuderia Ferrari 19+ 2,366
3. 4 Lando NORRIS gbrMcLaren F1 Team 15+ 5,904
4. 81 Oscar PIASTRI ausMcLaren F1 Team 12+ 35,770
5. 11 Sergio PÉREZ mexOracle Red Bull Racing 10+ 56,308
6. 18 Lance STROLL canAston Martin Aramco F1 Team 8+ 1:33,222
7. 22 Juki CUNODA jpnVisa Cash App RB Formula One T 6+ 1:35,601
8. 14 Fernando ALONSO espAston Martin Aramco F1 Team 4+ 1:40,992
9. 27 Nico HÜLKENBERG deuMoneyGram Haas F1 Team 2+ 1:44,553
10. 20 Kevin MAGNUSSEN dnkMoneyGram Haas F1 Team 1+ 1 kolo
 
 
11. 23 Alexander ALBON thaWilliams Racing  + 1 kolo
12. 3 Daniel RICCIARDO ausVisa Cash App RB Formula One T  + 1 kolo
13. 10 Pierre GASLY fraBWT Alpine F1 Team  + 1 kolo
14. 77 Valtteri BOTTAS finStake F1 Team Kick Sauber  + 1 kolo
15. 24 Guanyu ZHOU chnStake F1 Team Kick Sauber  + 1 kolo
16. 31 Esteban OCON fraBWT Alpine F1 Team  + 1 kolo
17. 63 George RUSSELL gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team  nehoda
18. 44 Lewis HAMILTON gbrMercedes-AMG Petronas F1 Team  motor
19. 1 Max VERSTAPPEN nldOracle Red Bull Racing  brzdy
20. 2 Logan SARGEANT usaWilliams Racing  nestartoval
 
 Nejrychlejší kolo:
  16 Charles LECLERC Ferrari SF-24
Ferrari 067
Pirelli   1:19,813
 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS: F1NEWS.CZ

Vytisknout

Diskuze: GP AUSTRÁLIE: Spanilá jízda Ferrari s dramatickou havárií v závěru

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 62, poslední 25.03.2024 18:46 Vložte komentář

Zobrazeno posledních 62 komentářů. Vstupte do diskuze Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Nico Rosberg a Lewis Hamilton těsně za sebou

"Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Havárie po prvním restartu GP Číny 2024

Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

Lewis Hamilton se v letošním ročníku nadále trápí

PROHLÁŠENÍ PO ZÁVODĚ: U Red Bullu se slaví, nadšený je i Norris

Daniel Ricciardo dostal postih pro příští závod (ilustrační foto)

Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

Lando Norris se možná překvapivě vklínil mezi dominantní Red Bully (ilustrační foto)

GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

Max Verstappen zajistil Red Bullu jubilejní sté pole position (ilustrační foto)

SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

Max Verstappen a Sergio Pérez v Bahrajnu

Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

Fernando Alonso se stal smutným hrdinou sprintu (ilustrační foto)

SPRINT ovládl Verstappen, dramatický boj o bronzovou příčku

Pohled na startovní rovinku v Číně

GRAFIKA: Startovní rošt sprintu v Číně - McLaren s Mercedesem z 1. řady

Norrisovi se podařilo ovládnout povětrnostní ruletu v Šanghaji (ilustrační foto)

Kvalifikaci sprintu v Číně ovlivnil déšť a traťové limity, Norrisovi pršelo štěstí

Průběžné pořadí šampionátu:

1. VERSTAPPEN, 2. PÉREZ, 3. L... Celé pořadí

dní | hod | min | sek

reklama

Doporučujeme

Start závodu v Austrálii

GRAFIA: Startovní rošt v Melbourne po penalizaci Péreze - těží z toho oba…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Tresty v Šanghaji i po závodě, potrestán je i Ricciardo

  2. Kvalifikační double Red Bullu, Hamilton vyhořel

  3. Piastri zkritizoval Strolla, McLaren zjišťuje, proč byl v Číně tak rychlý + VIDEO

  4. GP ČÍNY - Drama uprostřed závodu míchalo pořadím, Verstappen byl opět na vlastní vlně

  5. SPRINT ČÍNY - Prohlášení po sprintu a kvalifikaci. Red Bull slaví, ostatní opatrně doufají

  6. "Škody po vzájemných kolizích jsme s Lewisem museli od Barcelony 2016 hradit," prozrazuje Rosberg

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud