V Německu už prodávají nové stylové a vybavené SUV za půl milionu

-mdo / AutoRoad.cz, 13. dubna 2019, 11:35 Google+

Očekáváte příchod levných čínských automobilů na evropský trh a nemáte problém s horší pověstí, kterou si všichni tamní výrobci nesou? Možná vám uniklo, že čínské vozy už do EU dávno dorazily a prodávají se i u naších západních sousedů. Bojovat přitom můžou nejen výhodnou cenou, ale překvapivě také zajímavým designem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
BAIC BJ20

BAIC BJ20 | foto: 汽车之家

Sdílejte článek

Většina nových SUV vyznává podobný přístup k designu. Seriózně se tvářící vysoké vozy s oplastováním se staly novodobými minivany a je těžké se v nich zorientovat. Jen málokdo se pokusí přijít s nečím originálním a tak je i Škoda Yeti před faceliftem považována za odvážný a originální design. I v EU si ale můžete koupit auto, ve kterém budete vyčnívat z davu a asi jen tak nepotkáte daší podobné. Nejde přitom o nějakou drahou exotiku nebo ojetý unikát švýcarského malosériového výrobce.

img-responsive

BAIC BJ20 | foto: 汽车之家

BAIC BJ20 je nejmenším SUV ze série vozů vyráběných pod značkou BAIC, tedy Beijing Auto. Tato firma měla dříve joint-venture s Jeepem, vůbec první takový podnik v Číně, dnes však už zahraniční podíl patří přímo pod Daimler AG. Z toho je zjevné, kde Číňané brali pro své modely z řady BJ inspiraci. Narozdíl od BJ40, které je zjevně inspirováno Wranglerem a BJ80, které docela přesně kopíruje Mercedes třídy G, jde ale BJ20 spíše vlastní cestou. 

První pohled na BJ20 může také navodit pocit, že se díváme na kopii Jeepu, kulatá světla a pětislotová maska ale odkazují spíše na první terénní vůz BAIC, model BJ212. Ten byl vyvinut společně s UAZ 469 a vyráběl se od roku 1964. BJ20 také přímo vychází z konceptu BAIC Concept500, který byl moderní interpretací starého modelu. I přes tyto retro prvky ale BJ20 působí velmi moderně, zejména velmi úzké pásy denního svícení nad kulatými hlavními reflektory. Boční profil ukazuje důraz na hrany, zejména v linii oken. Originální je i velmi široký C sloupek a zadní svítilny připomínající prolnutí těch předních. Oproti čínské verzi ale evropský BJ20 nemá na zádi velký nápis BEIJING mezi světly, místo toho si vystačí s logem automobilky. Samozřejmostí je bohaté oplastování, zejména hranaté blatníky s přiznanými šrouby a mohutné černé nárazníky na obou koncích. Také díky těmto prvkům působí BJ20 svalnatě a robustně. Rozměrově je BJ20 o trochu větší než Škoda Karoq, s délkou 4451 mm je BAIC o 69 mm delší a má o 32 mm delší rozvor. 

img-responsive

BAIC BJ20 | foto: 汽车之家

Jak už je ale pro malé SUV typické, svalnatost je v tomto případě spíše na oko. BJ20 stojí na platformě vycházející ze Saabu 9-3, i když výrazně modernizované. BAIC na techniku Saabu odkoupil licence hned po jeho krachu a založil na ní celou svoji značku Senova. To ale také znamená, že  BJ20 nabízí pouze pohon předních kol, i když výrobce už dříve slíbil i příchod 4x4 varianty. Toto opět není mezi malými SUV žádná výjimka ale jak dokazují prodeje, tak ani zásadní nedostatek. 

Pod kapotou všech v Evropě prodávaných verzí pracuje 1.5 litrový přeplňovaný čtyřválec 4A91T od Mitsubishi, který podává výkon 136 koní a 210 Nm. Ten můžete mít jak s manuální, tak s automatickou převodovkou.

img-responsive

BAIC BJ20 | foto: 汽车之家

Také interiér působí odlišně a docela povedeně. Zaujme zejména tvar přístrojového štítu, který je analogový s malým displejem uprostřed. Červeně vyvedený výdechy klimatizace mají tvar loga BAIC, což asi mnoho Evropanů nedocení. Na malé SUV netradiční je malý kulatý displej s kompasem, tlakoměrem, náklonoměrem a výškoměrem. Samozřejmostí pro čínské vozidlo je velký 11" displej infotainmentu na středovém panelu, samozřejmě v angličtině. Mezi další výbavu evropských verzí patří couvací kamera, bezklíčové odemykání a startování, automatická klimatizace s mikrofiltrem, Android Auto a Apple CarPlay, tempomat, multifunkční kožený volant, panoramatické střešní okno a 18" kola.

Za tuto základní verzi požaduje německý prodejce 19900 Euro, tedy 510 tisíc korun. K dispozici je i vybavenější verze, která přidává například 360°kameru, vyhřívání a odvětrávání sedaček, kožené sedačky, vytápěná zrcátka, HDMI vstup a volitelnou CVT převodovku. Za tuto vyšší výbavu zaplatíte 23 tisíc EUR v manuální verzi a 24 tisíc EUR v automatické, tedy 590 až 610 tisíc Kč. Vůz prodávaný v Německu samozřejmě slplňuje veškeré současné emisní a bezpečnostní normy a lze jej bez problémů přihlásit i v České republice. 

Vytisknout

Diskuze: V Německu už prodávají nové stylové a vybavené SUV za půl milionu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

JAC iEVA50

Koupí VW další značku? Se svojí strategií hledí hodně daleko

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud