Starý Mercedes se proměnil ve stylový obytňák, teď čeká na svého zachránce

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 29. října 2018, 14:58 Google+

Automobily značky Mercedes-Benz se ve světě proslavily především svou sofistikovaností, komfortem, designem a v některých případech i skvělými sportovními výkony či příkladnou spolehlivostí. A zatímco dnes už jsou obytné úpravy některých jejích modelů samozřejmostí, v šedesátých a sedmdesátých letech tomu tak nebylo. Občas ale stačí pár šikovných rukou a z letitého veterána sedá vykouzlit i nádherně praktický obytný vůz.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Letitý Mercedes-Benz přestavěný na obytný vůz vypadá překvapivě dobře

Letitý Mercedes-Benz přestavěný na obytný vůz vypadá překvapivě dobře | foto: craigslist.org

Sdílejte článek

To ostatně potvrzuje tento podomácku vytvořený „obytňák" postavený na základech Mercedes-Benz 190D, který se objevil na americkém inzertním webu Craigslist a na který upozornili redaktoři webu Jalopnik. Ačkoliv totiž vypadá na první pohled dost zanedbaně, ve skutečnosti se jedná o poklad.

Vůz, který prodává jistý Gene, nakonec v redaktorech Jalopniku vyvolal takovou zvědavost, že se rozhodli současného majitele kontaktovat a získat od něj alespoň trochu více informací, než kolik uvedl v poměrně dost stručném inzerátu. Gene se jim ale svěřil, že auto se mu dostalo do vlastnictví spíše trochu omylem. Jako milovník vozidel Volvo 240 kombi totiž zastavil u jednoho autobazaru, kde stály oba automobily. Volvo i Mercedes. Volvo sice původně na prodej nebylo, ale slovo dalo slovo a Gene se stal majitelem obou kousků.

Jak poté Gene zjistil z dokumentů nalezených uvnitř Mercedesu, předchozí majitel koupil vůz v roce 2012 prostřednictvím eBay za cca 3000 dolarů, tedy cca 68.1 tis. Kč. Gene však vůz i s Volvem 240 pořídil jen za 1100 dolarů, tedy cca 25 tis. Kč. Jeho úmyslem sice prý nebylo auto koupit a pak hned prodat, ovšem nenadálé skutečnosti ho k tomu údajně nakonec dovedly.

Vůz měl ale dost dlouho na to, aby si o něm stihl něco zjistit. Samotná přestavba na karavan zřejmě proběhla v důsledku výrazného poškození zadní části, jejímž důvodem mohl být například pád stromu. Jinak si to Gene nedokáže vysvětlit, neboť zbytek karoserie a techniky vozu byl velmi zachovalý. Ostatně i tachometr ukazuje nájezd jen okolo 29 000 kilometrů.

Auto bohužel delší dobu stálo, což se na jeho technickém stavu samozřejmě podepsalo. I tak je ale vůz víceméně kompletní a nechybí mu ani původní chromované nárazníky či kryty kol. Obytná část, která nahradila zadní kus střechy, zadní sedačky a zavazadlový prostor, podle prodejce vypadá velice zdařile a mnozí zájemci si dokonce mysleli, že se jedná o úpravu přímo z dílny automobilky.

A při pohledu na fotografie exteriéru a interiéru se jim vlastně ani nedivíme. Vůz je sice staršího data výroby a tomu odpovídá i jeho vybavení, ovšem i tak nabízí pohodlné spaní pro čtyři osoby, dvouplotýnkový vařič nebo malou lednici. A v některých místech je kabina dokonce dostatečně vysoká na to, aby si v ní člověk normálně postavil.

img-responsive

Letitý Mercedes-Benz přestavěný na obytný vůz vypadá překvapivě dobře | foto: craigslist.org

Vraťme se ale ještě na chvíli k exteriéru, kde se dochovaly i původní lampy a originální nápis 190 D. Ten označuje legendární naftový motor, který sice nebyl příliš výkonný, ovšem svou dýchavičnost dokázal vždy plně kompenzovat svou spolehlivostí a vysokou životností, kdy podle některých není problém překonat ani nájezd 800 000 kilometrů. To by mohl být i případ tohoto kousku, který ale předtím bude potřebovat lehce doladit.

Motor je sice označován za nesmrtelný, ovšem v současné době nejede. Údajně se sice točí, ale to je všechno. Příští majitel by navíc podle prodejce měl investovat do vyčištění palivového systému. Kromě toho by však vůz měl být v dobrém technickém stavu. 

A kolik za něj? Prodejce si žádá 2 900 dolarů, což je cca 66 000 Kč. Zda je to hodně nebo málo se nás neptejte, ovšem šance na prodej jsou poměrně vysoké. Žít v autě a procestovat přitom kus USA se totiž podle některých magazínů stalo novým americkým snem. A mnozí jsou ochotni si připlatit, aby tenhle sen realizovali dostatečně stylově. A v tom by jim tento Mercedes mohl výrazně pomoci.

Vytisknout

Diskuze: Starý Mercedes se proměnil ve stylový obytňák, teď čeká na svého zachránce

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Subaru Forester

OFF ROAD TEST: Subaru Forester – jak zvládá náročný terén ?

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Nezajištěný náklad je na silnici podceňované riziko, varuje policie

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud