Jak si půjčit auto v zahraničí? Pozor na skryté triky, mohou vás stát balík

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 20. července 2018, 12:50 Google+

Půjčit si vůz v autopůjčovně je v posledních letech stále oblíbenější praktika, která vám umožní svobodně cestovat v kterékoliv destinaci, aniž byste se museli spoléhat na místní systém veřejné dopravy. Zapůjčený vůz navíc dodává člověku pocit svobody a nabízí možnosti prohlédnout si místa podle vlastního výběru a v kteroukoliv část dne.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Ať už jste na dovolené nebo služební cestě, mít k dispozici automobil je benefit, který vždy potěší. Pokud se však do cílové destinace nechcete nebo nemůžete přepravovat automobilem vlastním, jsou autopůjčovny tou nejlepší volbou. Svět motorismu však nikdy nebyl lacinou záležitostí a pro autopůjčovny to platí dvojnásob.

Pokud odhlédneme od ceny za samotné pojištění vozu, je potřeba ještě počítat s pojištěním a v některých případech se mohou dodatečné náklady ukrývat ještě v podobě vybavení vozu sedačkou či navigací. Opomenout nemůžeme ani poplatky spojené s pohonnými hmotami či nájezdem. Nicméně pojďme to vzít popořadě.

Výběr auta z pohodlí domova

Pokud nemilujete adrenalin spojení s řešením důležitých záležitostí na poslední chvíli, věnujte se rezervaci automobilu s dostatečným předstihem již z pohodlí domova. Budete tak mít možnost srovnat vícero půjčoven, v klidu si přečíst veškeré smlouvy včetně dodatků a v neposlední řadě můžete i ušetřit.

Kdo bude řídit a co bude řídit

Při výběru automobilu zvažte, co ve skutečnosti potřebujete. Půjčit si na dovolenou ve dvou u moře stylový kabriolet sice může být skvělé, ovšem také to bude o dost dražší, než kompaktní hatchback s klimatizací, který odvede stejnou práci za podstatně nižší cenu a s nižší spotřebou.

Stejně tak je vhodné brát ohledy na to, kdo bude bude automobil řídit a na koho bude smlouva uzavřená. Mladší řidiči pod 26 let obvykle spadají do rizikové skupiny, což znamená nemalý příplatek. Pokud byste se ale rozhodli sjednat pojistku na někoho staršího a za volant by usedal někdo mladší, mohl by nastat problém s pojistkou. Některé půjčovny navíc vyžadují nahlašovat (samozřejmě za poplatek) další řidiče.

Cena nemusí být konečná

Našli jste automobil jaký jste hledali a ještě k tomu za skvělou cenu? Ještě než si ho nadšeně zarezervujete, podívejte se, zda se k jeho vypůjčení nevztahují další poplatky. Stejně tak se v různých půjčovnách mohou lišit poplatky za vypůjčení dětské sedačky a dalšího příslušenství.

img-responsive

Pokud cestujete s malým dítětem, připravte se na poplatky za půjčení autosedačky | foto: pixabay.com

Bez pojištění ani ránu

Ani vypůjčený automobil se neobejde bez pojištění. Základní varianty navíc za moc nestojí a tak se vyplatí podívat se po vyšších variantách. Rozhodnete-li se pro pojištění se spoluúčastí, doporučujeme ještě podívat se před odjezdem po nabídkách českých pojišťoven, které nabízí možnost pojistit se a případně za vás spoluúčast, která nemusí být malá, uhradí. Pokud se rozhodnete pro vyšší pojištění bez spoluúčasti, bude vás to stát víc, ale budete mít klid.

Pojistnou smlouvu je však dobré řádně a kompletně prostudovat. Můžete tak například odmítnout některé bonusové služby a ušetřit, nebo naopak zjistíte, co v pojistce zahrnuto není a můžete si to připlatit. Pojištění však rozhodně věnujte dostatek času a nebojte se zeptat.

Benzín & kilometry

Většina půjčoven na nájezd zapůjčeného vozu nehledí, přesto je dobré se zeptat. Co však většina pojišťoven nevidí ráda jsou přejezdy hranice - na to je dobré se předem informovat. Co se benzínu týče, v praxi se používají tři modely. Tím nejvýhodnějším je půjčení auta s plnou nádrží a vrácení opět s plnou nádrží.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Méně výhodný model funguje na bázi, kdy sice auto dotankované vracet nemusíte, ovšem půjčovna vám za chybějící benzín v nádrži peníze vyúčtuje - cena se přitom bude pohybovat výše, než kolik byste zaplatili u čerpací stanice. Poslední a nepříliš častou možností pak bývá automobil s předplacenou nádrží, které vracíte s nádrží prázdnou. To se však nemusí u krátkodobého zapůjčení vyplatit.

Poškození & pokuty

Před přebráním si automobil důkladně prohlédněte, klidně i nafoťte a trvejte na zapsání všech poškození do protokolu. Při vracení vozidla by totiž půjčovna mohla tvrdit, že za poškození jste odpovědní vy. Ve větších a renomovaných půjčovnách je riziko takového chování méně pravděpodobné. Ve voze by také neměla chybět povinná výbava.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Pokud za volantem vypůjčeného vozu spácháte nějaký ten přestupek, počítejte s tím, že vás pokuty doženou. Během výpůjčky automobilu si totiž půjčovny často kromě vašich dokladů berou i údaje o vaší platební kartě. Pokud tedy přijde půjčovně pokuta z doby, kdy bylo auto ve vašich rukou, pokutu vám vyúčtují. 

Vytisknout

Diskuze: Jak si půjčit auto v zahraničí? Pozor na skryté triky, mohou vás stát balík

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Výměna oleje

Jak vyměnit v autě olej? Jednoduchý úkon může být těžší, než se zdá

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud