Nejbláznivější cesta roku? Tahle 81-letá babička ujela 12 000 kilometrů z Afriky do Evropy kvůli jednomu telefonu

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 4. července 2018, 15:27 Google+

Dnešní doba nabízí řadu možností, včetně relativně jednoduchého cestování. Největší překážkou však nejčastěji bývá neochota vystoupit z dobře zajetých kolejí komfortního života, ve kterém nemusíte řešit žádné další starosti ani nové problémy. Lidé si tak hledají řadu výmluv, včetně věku. Tato jednaosmdesátiletá seniorka je však jasným důkazem, že ani věk nemusí hrát ve splnění snů či přání žádnou roli.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Julia Albu absolvovala ve své Toyotě Corolla přes 12 000 km dlouhou cestu z Kapského Města až do Londýna

Julia Albu absolvovala ve své Toyotě Corolla přes 12 000 km dlouhou cestu z Kapského Města až do Londýna | foto: Toyota Blog GB

Sdílejte článek

Hlavní hrdinkou našeho příběhu je jednaosmdesátiletá Julia Abu z Jihoafrické republiky, která se vydala ve své dvacet let staré Toyotě Corolla, která se na tamním trhu prodávala pod označením Conquest, na cestu z Kapského Města do Londýna. A jediným důvodem byl telefonát, ve kterém odvážně prohlásila, že to prostě dokáže.

Jak Julia uvedla pro web blog.toyota.co.uk, její motivace přišla ve chvíli, kdy v kuchyni poslouchala rádio. Moderátor totiž tou dobou mluvil o obrovských sumách, které jedna z veřejně známých osob utrácela za auta své manželky. To mělo Julii naprosto vytočit a tak zcela bezmyšlenkovitě vzala telefon, zavolala do rádia a prohlásila „Je mi 80 let a mojí Toyotě je 20 let. Dohromady je nám tedy 100 a obě se cítíme tak na 100 %, že bych klidně mohla vyrazit do Londýna navštívit svou dceru."

Jakmile však položila telefon, začali jí volat její přátelé, kteří se ptali, zda je to pravda. Julia tehdy měla dvě možnosti - buď si vypít šálek hořkosti a přiznat momentální zkrat, nebo do toho jít naplno. A jak už asi tušíte, rozhodla se pro tu druhou možnost.

Jak uvedla v rozhovoru, její partner, se kterým žila 33 let, nedávno zemřel, byla zlomená a neuměla plést. Po krátkém pátrání navíc zjistila, že by se mohla spojit se svou oblíbenou charitativní organizací a svou cestou by mohla být schopná udělat něco dobrého pro svět.

Jakmile padlo rozhodnutí, bylo potřeba trochu poupravit její Toyotu, které familiérně přezdívá Tracy. Pomocí vložek mezi tlumiči a karoserií se přizvedla světlá výška, což pro Julii udělal její zeť. Vůz pak zamířil do servisu, kde proběhl kompletní servis a došlo i na drobnější opravy podvozku. Soused pak Julii daroval větší terénní pneumatiky.

Jak Julia přiznává, technice pod kapotou nikdy moc nerozuměla. Bylo jí však jasné, že v interiéru vozu bude muset strávit poměrně dlouhou dobu, takže se obrátila na svého známého, který vedl obchod s dekoracemi interiéru. Ten pro ni pak připravil speciální interiér, díky kterému se na cestách cítila jako doma.

img-responsive

Julia Albu absolvovala ve své Toyotě Corolla přes 12 000 km dlouhou cestu z Kapského Města až do Londýna | foto: Toyota Blog GB

Julia a Tracy se vydaly na cestu severo-východním směrem, během které projely celkem 11 afrických států, včetně Botswany, Zambie, Tanzánie, Keni, Etiopie, Súdánu a Egypta. Po cestě toho prý dost zažila a stihla si i získat pár nových přátel. V rámci svého vlastního bezpečí pak většina jejích jízd trvala jen do 4 hodin odpoledne. Když se nakonec dostala až do Londýna, na tachometru jejího vozu svítila cifra 227 000 mil, tedy cca 365 321 kilometrů.

A jak byla Julia se svým vozem spokojená? „Musím vám něco říct: Myslím si, že Tracy je nejlepší auto na silnicích. Po cestě jsem se dívala, čím lidé cestují po Africe, setkávala jsem se s nimi a všem jsem shodně říkala, že svojí Toyotu bych za žádné z aut nevyměnila. Po cestě totiž neměla jedinou závadu. Ani prasklou pneumatiku"

Jediným problémem po cestě prý mělo být uvolněné kolo, které dostalo zabrat na špatných cestách v Ugandě. To však rychle opravil mechanik u čerpací stanice, takže cesta mohla pokračovat. Jak Julia řekla v rozhovoru pro britské zastoupení Toyoty: „Zjistila jsem, že v Africe není nic problém. Všechny problémy začnou, když se dostanete do Evropy."

img-responsive

Julia Albu absolvovala ve své Toyotě Corolla přes 12 000 km dlouhou cestu z Kapského Města až do Londýna | foto: Toyota Blog GB

Ani v Evropě to ale jistě nebylo tak zlé. Krátce po návštěvě u dcery totiž Julia s Tracey zamířily do dealerství Toyoty v Londýně, kde Corolla dostala plný servis. Během toho byly vyměněny rozvody a došlo také na výměnu zadního stabilizátoru a opotřebených gumových uložení výfuku. Díky novým rozvodům si pak 1.6 litrový motor 4A.FE s nájezdem 336 198 km pod kapotou Tracy opět krásně předl. Zřejmě během času opravy pak vznikal rozhovor.

Během pobytu v Anglii navštívila Julia své známé, nakoupila si řadu drobností a nyní je opět na cestě zpátky domů. Jak jinak než za volantem Tracy. Doma jí pak čeká psaní dvou knih, na kterých už se domluvila s vydavatelstvím. První bude klasická cestovatelská kniha z jejího pohledu, zatím co ta druhá bude z pohledu Tracy a určená bude dětem.

Nečekaný cestovatelský zážitek však prý vzbudil v Julii nadšení a brzy by se ráda znovu vypravila na cesty. Tentokrát by však prý chtěla dojet do Evropy po západním pobřeží Afriky. V Británii by se pak prý ráda setkala s královnou, což prý nyní nebylo kvůli královským povinnostem jejího veličenstva možné. Pokud byste chtěli sledovat další cesty Julie Albu, můžete buď přes její cestovatelský blog, nebo přes její speciální facebookovou stránku.

Vytisknout

Diskuze: Nejbláznivější cesta roku? Tahle 81-letá babička ujela 12 000 kilometrů z Afriky do Evropy kvůli jednomu telefonu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Bentley Bentayga během jízdy na závodech Pikes Peak

VIDEO: Jak se lámou rekordy s luxusní stodolou? Podívejte se na video z Bentley…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud