Silnice připomínající tankodrom? K nápravě můžeme snadno přispět všichni

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 18. června 2018, 14:54 Google+

České silnice jsou v naprosto příšerném stavu, čehož už si všímá i svět. V nedávném srovnání kvality silnic celkem 137 zemí světa skončila Česká republika až na nelichotivém 75. místě. Kvalitnější silnice tak nalezneme dokonce i v Namibii, Rwandě nebo Ázerbájdžánu. Dobrou zprávou však je, že se stav českých silnic pomalu zlepšuje, čemuž můžeme pomoci všichni.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

O tristním stavu českých silnic se toho v posledních letech napsalo a napovídalo skutečně mnoho, ovšem jak se říká „skutek utek." Situace zašla tak daleko, že už se vlastně ani silničářům nedivíme, že nevědí kde začít. Snad každý motorista by jen v blízkém okolí svého bydliště dokázal vyjmenovat desítku míst, která by potřebovala opravit.

A právě na to spoléhá hned několik internetových projektů, které se snaží dostat motoristy do hry. Není totiž v silách silničářů, aby dokázali monitorovat všechny poškozené silnice jen vlastními silami. Z toho důvodu vznikl před lety projekt s názvem vymoly.cz, které provozuje ministerstvo dopravy prostřednictvím oddělené BESIP za přispění pojišťovny Generali.

Web funguje na velice jednoduchém principu, stačí se zaregistrovat, vyfotit výmol / poškozenou silnici / nebezpečný úsek, uvést lokalitu a odeslat buď prostřednictvím webových stránek, nebo mobilní aplikace. Příspěvek se zaregistruje do celkové databáze, ke které mají přístup i silničáři. Ti by pak měli k nejhorším případům co nejrychleji vyrazit a situaci napravit.

Ačkoliv už web působí nějaký ten rok, informovanost o jeho existenci není taková, jakou bychom očekávali. Současně nám jeho uspořádání přijde poněkud chaotické. Jakkoliv chápeme a doceňujeme možnost sledovat a upravovat stav již jednou přidaného výmolu, mapa jako taková se stává poměrně chaotickou. Pokud však chcete udělat něco pro bezpečnost i komfort cestování ve vašem okolí, rozhodně zvažte možnost stát se jedním z "výmolářů."

img-responsive

Web Vymoly.cz | foto: vymoly.cz

Další zajímavou možnost jak se podílet na stavu silnic spustil v druhé polovině minulého roku Středočeský kraj. Web s úsměvným názvem "Musimetoopravit.cz" je v podstatě jakousi konkurencí projektu Výmoly.cz, avšak pouze s omezením na silnice středočeského kraje.

img-responsive

Web Musimetoopravit.cz | foto: Musimetoopravit.cz

Podle údajů hejtmanství středočeského kraje je v havarijním stavu více než 1/4 středočeských silnic 2. třídy, což je samozřejmě alarmující. Podobně jako u projektu Výmoly.cz je hlavním smyslem upozornit na závady na silnicích středočeského kraje. Princip je podobně jednoduchý a funguje dokonce i bez registrace. Přes web stačí označit místo, doplnit popis, vyplnit mail pro informování o stavu vašeho hlášení a ještě lze přidat fotku.

Vzhledem k omezenému poli působnosti pouze na středočeský kraj je web podstatně přehlednější. Zda tomu napomáhá jen věk projektu nebo rychlejší promazávání vyřešených problémů netušíme, ovšem nenalezli jsme zde vyřešené problémy starší jak z května tohoto roku - projekt je přitom v provozu zhruba od září roku minulého. Za pochvalu také stojí poměrně rychlé a konkrétní reakce.

zdroj: youtube.com

Pokud jste tedy ze středočeského kraje a rádi byste cestovali pohodlněji a bez nekonečných obav z proražených pneumatik či předčasně opotřebených komponentů podvozku, rozhodně vám můžeme službu Musimetoopravit.cz doporučit. Pro ostatní kraje by se pak mohlo jednat o zajímavou inspiraci. Do té doby lze však využít portál a mobilní aplikaci Výmoly.cz, která také jistě dobře poslouží.

Vytisknout

Diskuze: Silnice připomínající tankodrom? K nápravě můžeme snadno přispět všichni

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

ZIL-4102

Sovětská odpověď na luxusní Mercedesy? ZIL-4102 měl obří motory i karbonovou…

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud